Verbouwing parochiecentrum start na bouwverlof 2018

Geïnteresseerden bekijken de bouwplannen van het parochiecentrum.
Bollen Geïnteresseerden bekijken de bouwplannen van het parochiecentrum.
Chiro Hoegaarden en Parochiecentrum vzw hebben de plannen voor de verbouwing van het parochiecentrum voorgesteld. De werken moeten na het bouwverlof van 2018 van start gaan.

Het dak van het parochiecentrum werd al in 2015 volledig vernieuwd, maar nu is het tijd voor de grote verbouwingswerken. "De chirolokalen waren totaal versleten en werden zelfs afgekeurd", zegt architect Hugo Nicolaes. "We gaan nu nieuwe lokalen inrichten op de eerste verdieping van het vernieuwde parochiecentrum. De jeugdbeweging krijgt daar tien lokalen en nog een lokaal voor de leiding. Dat is ook nodig, want de Chiro telt meer dan tweehonderd leden."


De jeugdbeweging zal toegang krijgen tot de eerste verdieping via zowel een buiten- als binnentrap. Op termijn moet er ook een lift komen. De benedenverdieping zal gebruikt worden als parochiecentrum, de zolder wordt ingericht als technische ruimte.


"De huidige L-constructie blijft behouden, maar er komt wel een blok bij", aldus Nicolaes. "Daar worden het café en een keuken in ondergebracht. Het café zal van de 'grote ruimte' gescheiden worden via ramen tot op de grond, zodat er bij grote activiteiten een verbinding tussen beide gerealiseerd kan worden."


De kostprijs van het project wordt geraamd op 800.000 euro. De gemeente legt 300.000 euro subsidies op tafel, en voorts heeft de jeugdbeweging ook een eigen spaarboekje.


Voorlopig wordt het parochiecentrum nog om de veertien dagen op dinsdagavond opengehouden om geld in het laatje te brengen. In het voorjaar wordt wel al de benedenverdieping ontmanteld. Dan zal het centrum natuurlijk gesloten zijn. (HCH)