Verbouwing Nieuwhuys in laatste rechte lijn

EETCAFÉ HEROPENT OP 17 AUGUSTUS IN NAGELNIEUW GEBOUW

Uitbaters Mieke De Backer en Jan Dewachter in hun eetcafé.
Foto Bollen Uitbaters Mieke De Backer en Jan Dewachter in hun eetcafé.
De verbouwingen aan eetcafé het Nieuwhuys lopen stilaan op hun einde. "Het interieur van het oude Nieuwhuys werd niet veranderd en we wijzigen ook niets aan het concept: we blijven gewoon een eetcafé, waar jaarlijks een tiental optredens georganiseerd worden. We zullen alleen veel meer ruimte hebben", klinkt het bij uitbaters Mieke De Backer en Jan Dewachter, die op 17 augustus hopen te heropenen.

Het Nieuwhuys ligt midden in een beschermd dorpsgezicht. Het wordt al sinds de Romeinse tijd vernoemd als afspanning en kreeg, nadat het afbrandde tussen 1647 en 1657 en weer werd opgebouwd, de naam 'Nieuwhuys' mee.

D'Artagnan

Door de jaren heen was de locatie onder meer een legertaverne, die werd bezocht door soldaten van voorbijtrekkende legers. Zo was musketier D'Artagnan met het leger van Lodewijk XIV destijds een van de gasten. In de daaropvolgende revolutionaire periode was het Nieuwhuys voornamelijk een oord van samenzwering en politiek intriges, en in de vorige eeuw werd er in 1965 een heemkundig museum in gevestigd.


Vandaag is het Nieuwhuys 'gewoon' een eetcafé. "Exact 15 jaar geleden kwamen we hier terecht", zeggen uitbaters Mieke De Backer en Jan Dewachter. "Al die tijd waren we mentaal wel al bezig met de grote verbouwing, maar het was tot nu wachten op de nodige vergunningen."

Huisbrouwerij

Mieke en Jan begonnen in augustus 2002 met het café. In 2005 startten ze met een huisbrouwerij, en brachten bieren als Alpaïde, Cuvée van de Generaal en Rosdel. Ondertussen is het eetcafé een begrip geworden en is de brouwerij met haar succesbiertjes verhuisd naar een vijftigtal meter verderop in de straat.


"Een jaar geleden hebben de definitieve bouwaanvraag ingediend en in januari dit jaar kregen we de vergunning voor onze werken. De verbouwingen zijn gestart de dag na Palmzondag, hoogdag in Hoegaarden. We hebben het Nieuwhuys nog twee dagen per week opengehouden als 'werfcafé', met het personeel in werkkledij en verkeers- en werfborden alom, tot de verbouwingen het niet meer toelieten in juni."

Mezzanine

Het resultaat is een gloednieuw gebouw achter het huidige Nieuwhuys. De achtergevel van het oude gebouw is zichtbaar gebleven. Voorts werd alles in een nieuw kleedje gestoken. "Er is een grote lichtkoepel en bovenaan een verdieping in mezzanine stijl. Deze multifunctionele ruimte die we ook als themacafé of ontvangstzaal kunnen gebruiken, zal in september klaar zijn. Omdat we jaarlijks een tiental optredens willen organiseren, en we ons publiek comfortabel willen laten zitten, hebben we het podium verplaatst naar de nieuwe ruimte. Door de mezzanine kunnen ze voortaan ook van bovenaan genieten van de optredens. We hebben nu een ruime keuken voorzien, maar we blijven eetcafé, geen restaurant. Op 17 augustus gaan we gewoon open, maar de officiële opening zal pas voor het najaar zijn", besluiten Mieke en Jan.