Personeelslid Hoegaardse brouwerij met corona in ziekenhuis: Directie wil NIET sluiten, werknemers woedend

Een maand geleden was het nog feest in de brouwerij toen eerste minister Sophie Wilmès de bottelarij in Altenaken kwam openen.
Bollen Een maand geleden was het nog feest in de brouwerij toen eerste minister Sophie Wilmès de bottelarij in Altenaken kwam openen.
Een personeelslid van de Hoegaardse brouwerij is met corona in het ziekenhuis opgenomen. De personeelsleden willen 14 dagen sluiten, maar het was nog wachten op een beslissing van de directie. Deze heeft beslist dat er verder gewerkt wordt. De vakbonden zijn woedend dat er zo met de gezondheid van het personeel wordt gespeeld.

Vorige vrijdag is de man in kwestie ziek geworden en naar huis gegaan, en nu is hij dus opgenomen met corona. “De man is met veel personeelsleden in contact geweest, zowel in de vatenvulling in de Kluis als in Altenaken. Een aantal mensen zijn daarom naar huis gestuurd”, aldus de vakbonden.

Onderhandeling

“We waren al drie dagen in onderhandeling met de directie, nog voor het coronageval, om deftige veiligheidsmaatregelen te treffen. De personeelsleden in Altenaken in de bottelarij wilden gisteren al het werk neerleggen. De politie is erbij gekomen om de toepassing van de reglementen te controleren, maar kon geen PV opstellen. Bij sommige machines zijn de maatregelen niet realiseerbaar, zeker niet voor het onderhoud.”

Deze morgen kwam het nieuws van de opgenomen zieke collega van de personeelsdienst. “Om 8 uur is het personeel samengekomen. Wij zouden liefst 14 dagen sluiten, maar de directie wil nog bekijken wat kan. Het blijft wachten op hun beslissing. We kunnen zelf het werk niet neerleggen. Dan is het een staking en dat heeft financiële gevolgen voor de werknemers”, klonk het bij de vakbonden, iets voor de middag.

Nu is de beslissing gevallen. De directie wil verder werken en er is dikke ruzie en discussie tussen personeel en directie. “De slogan van AbInBev is nochtans ‘Mensen eerst’. Wij zijn echt woedend, er gaan veel zieken vallen. De directie kan wel bepaalde afdelingen sluiten en personeel overhevelen naar andere afdelingen, als er te weinig volk zou zijn. Het enige dat wij kunnen doen is onze mensen aan te raden zich ziek te melden. Wij zijn woedend”, aldus verbolgen personeelsleden.