OPGEPAST: ringslangen jagen op kikkers in Meldertbos

Wie in de buurt van de Menevallei woont, hoeft niet verbaasd te zijn op een ringslang te botsen. Er werden er al in Meldert gesignaleerd in de Molenstraat, de Moerasstraat en de Paardskerkhofstraat. Maar eigenlijk zitten ze overal in de buurt van water in de hele Menevallei op jacht naar kikkers, met vooral de natuurreservaten Meldertbos en Mene-Jordaan voorop. “Maar ook in het Schoor zijn ze te vinden. In Vlaanderen zijn drie grote populaties ringslangen te vinden en Meldert is daar één van”, zegt Pieter Abts van Natuurpunt.
Deze mensen van Natuurpunt maken broedhopen voor de ringslang.
Bollen Deze mensen van Natuurpunt maken broedhopen voor de ringslang.

Vrijwilligers van Natuurpunt leggen in Meldertbos jaarlijks broedhopen aan voor ringslangen, met compost, takken en riet, in de hoop dat de slangen daar hun eieren leggen. Als het warm is, kruipen de slangen in de broedhopen en leggen daar hun eieren die door de warmte uitgebroed worden. Zo werden vorig jaar 26 eieren gevonden. “Een volwassen vrouwelijke ringslang kan tot 1,20 meter worden en dus hebben mensen snel schrik van slangen, maar ze zijn allerminst gevaarlijk. In België komen maar drie soorten slangen voor: de adder, de gladde slang en de ringslang. De giftige adder komt hier niet voor, alleen in heidegebieden zoals de Kempen. Mensen die in het verleden in Meldert ringslangen zagen, belden in paniek naar de brandweer, die de diertjes naar het opvangcentrum van Heusden-Zolder brachten, waarna de dieren in Geel uitgezet werden. En dit terwijl wij moeten zorgen dat deze beschermde diersoort bij ons blijft om een duurzame populatie met tientallen slangen te hebben. Maar ondertussen hebben we contact gehad met de brandweer, die weten nu wat gedaan”, zegt Pieter Abts, die evenwel begrijpt dat mensen schrik hebben van de slangen. 

Pieter Abts in Meldertbos
Bollen Pieter Abts in Meldertbos

“Ringslangen zijn koudbloedige dieren, die graag opwarmen in de zon. Vandaar dat ze soms doodgereden worden op het asfalt wanneer ze liggen te zonnekloppen. Als je te dicht bij zo’n slang komt, kan ze soms blazen als een kat. Ofwel blijven ze als dood liggen, de tong uit de muil. Om er dan snel vandoor te gaan. Wie er toch in slaagt een ringslang te vangen, moet ze door het schrikken toch meestal laten lopen. Want een gevangen ringslang maakt haar lichaam volledig leeg en dat stinkt geweldig”, legt Pieter uit. 

Vroeger was de dichtstbijzijnde populatie ringslangen aan de Maas, maar in 2004 werd het eerste doodgereden exemplaar in Meldert gevonden. “Ik kon het toen niet geloven, ik dacht dat het een hazelworm was, maar ik schat dat er nu een 10-tal ringslangen zijn in Meldertbos. Vandaar het belang van de broedhopen om de populatie te laten groeien. Een kleine ringslang die uit het ei komt heeft de grootte van een potlood, en moet het eerste jaar overleven op slakjes en kikkervisjes. Velen worden zelf opgegeten. Volwassen exemplaren zijn gek op kikkers en die vinden ze in de vijver van Meldertbos genoeg. Maar ze zitten in het hele brongebied van de Mene, ze volgen het water op zoek naar kikkers”, besluit Pieter. Door de aangelegde broedhopen kunnen de slangen van Meldertbos zich verder voortplanten.

Deze mensen van Natuurpunt maken broedhopen voor de ringslang.
Bollen Deze mensen van Natuurpunt maken broedhopen voor de ringslang.
Het wijfje van de ringslang wordt tot 1,20 meter groot ( foto: Natuurpunt)
RV Het wijfje van de ringslang wordt tot 1,20 meter groot ( foto: Natuurpunt)Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.