Nieuwe hoofddeken en hoofderedeken voor Vijf Geslachten

De Confrérie der Vijf Geslachten van Hoegaarden is, na het apostelgenootschap, de oudste vereniging van Hoegaarden. Er werden tijdens de jaarlijkse Regentiedag een nieuwe hoofddeken Willy Sweerts, en hoofderedeken notaris Marc Honorez aangesteld. Na de plechtigheid trokken de leden van de Vijf Geslachten naar de Paradijshoeve, de bakermat van de Vijf Geslachten.
Hoofderedeken notaris Marc Honorez en hoofddeken Willy Sweerts schudden elkaar de hand na hun aanstelling
Christian Hennuy Hoofderedeken notaris Marc Honorez en hoofddeken Willy Sweerts schudden elkaar de hand na hun aanstelling

Maurice Dodion, historicus van de Confrérie, gaf kort uitleg over het ontstaan van de Confrérie. “Die was het gevolg van de studiebeursstichting van deken Henricus Sweerts voor de kinderen van zijn zus, zijn petekinderen, in 1741. Hij stak daar toen veel geld in, wel 1000 patakons, een bedrag waarvoor men in die tijd een vierkantshoeve kon kopen. Zijn zus Catharina Peeters en haar echtgenoot Servaes Sweerts woonden in de Paradijshoeve. De Confrérie werd opgericht om ervoor te zorgen dat die studiebeurs eerlijk verdeeld werd, en om zeker te zijn werden er ook vijf familiegilden opgericht, vandaar de Vijf Geslachten. Deze Vijf Geslachten hadden in Hoegaarden alle macht in handen, als schepenen of pastoors. Bij de Franse Revolutie werd de Confrérie afgeschaft, maar weer opgericht in 1805. Door innerlijke strijd binnen de families tussen de liberalen en de katholieken ging de Confrérie ter ziele in 1871. Onder impuls van Hubert Van Nerum werd ze in 1961 weer opgericht. De studiebeurs bestaat nog altijd”.

De leden van de Vijf Geslachten vol bewondering voor de restauratie van de Paradijshoeve
Christian Hennuy De leden van de Vijf Geslachten vol bewondering voor de restauratie van de Paradijshoeve

Tijdens de plechtigheid werd Willy Sweerts uit Diest aangesteld als nieuwe hoofddeken, de leider van de Confrérie. De Confrérie heeft steeds een beschermraad gehad, die nog altijd bestaat, met nu de nieuwe hoofderedeken notaris Marc Honorez uit Tienen, bijzittend eredeken notaris Marc Van Nerum uit Meeuwen, en mombaarvader Filip Hacour begeleider in het Johannes XXIII seminarie in Leuven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.