Minister Crevits maakt meisjes warm voor ‘STEM Ovk’

In het Sint-Janscollege van Meldert - Hoegaarden werd voor de 61 zesdejaarsleerlingen uit wiskunde-wetenschappen afdelingen, de startles gegeven van ‘STEM OvK’ of ondernemers voor de klas. Vlaams Minister voor Onderwijs Hilde Crevits was aanwezig en nam zelf deel aan de praktische proeven van de les gegeven door Françoise Chombar, CEO van chipproducent Melexis en meter van het STEM-project. “Wij willen vooral meer meisjes motiveren voor STEM, want hier lopen we nog achterop”, klonk het bij de minister en de CEO in koor.
De aandachtige leerlingen van het Sint-Janscollege.
Bollen De aandachtige leerlingen van het Sint-Janscollege.

Het project ‘STEM OvK’ wordt georganiseerd door Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen). Peter Coenen, directeur van Vlajo: “We willen met het brengen van de ‘ondernemers voor de klas’ tonen dat we met wetenschappen en technologie kunnen werken aan een betere wereld, en onder andere zorgen voor een beter klimaat.” Minister Hilde Crevits drukte ook op het belang van STEM (Science, technology, engeneering, mathematics): “In mijn tijd heb ik nooit kunnen kennismaken met praktische toepassingen van wiskunde. Dat is de reden waarom wij met STEM bezig zijn. Het is belangrijk dat de leerlingen zien dat wat je op school leert ook zorgt voor enorme veranderingen in de samenleving. Als je ondernemers voor de klas ziet staan, kan dat een boost geven. En we zien inderdaad dat meisjes te weinig kiezen voor wetenschap en technologie. Onze eerste lesgeefster Françoise Chombar werkt er elke dag aan om leerlingen te overtuigen van het belang van technologie en dat we wiskunde, fysica en chemie samen zouden bekijken om te kunnen vernieuwen in de maatschappij. Mevrouw Chombar ligt mee aan de basis van het feit dat STEM opgenomen wordt in de eindtermen van het onderwijs”, aldus de minister. 

Minister Hilde Crevits en lesgeefster Françoise Chombar hebben alle meisjes rond zich verzameld
HCH Minister Hilde Crevits en lesgeefster Françoise Chombar hebben alle meisjes rond zich verzameld

De komende acht weken gaan nog 120 andere bedrijfsmensen in Vlaanderen voor de klas gaan staan, allen uit de STEM-industrie en technische sectoren, als rolmodellen met een inspirerend parcours. 

Meer meisjes

“Ik heb vooral vrouwelijke collega’s aangesproken en die hebben allemaal positief gereageerd”, vertelt lesgeefster Françoise Chombar, voorzitter van het STEM-platform. “Ik roep trouwens alle ondernemers op om voor de klas te gaan lesgeven. Het is belangrijk dat Vlaanderen op de kaart blijft staan op gebied van technologie, want we lopen wat achter. En zeker meisjes kiezen minder voor STEM. In het ASO is het al iets gebeterd, maar in het BSO en TSO zijn er nog bijzonder weinig meisjes die de keuze maken. Dat komt de diversiteit niet ten goede en daar moeten we dus aan werken.” 

Françoise Chombar probeert een robot te doen dansen, zonder succes evenwel.
HCH Françoise Chombar probeert een robot te doen dansen, zonder succes evenwel.

In haar les ‘Jij bent de ontwerper van je eigen best mogelijke toekomst’ had Françoise Chombar het over microchips, robotica en auto’s. Over chips die gebruikt worden in slimme wagens, en over robots, zowel rollende als stappende. Hoewel een robot nog wel eens dwars kan liggen, zo bleek toen het aanwezige model de bevelen van Crevits en Chombar weigerde op te volgen. 

Minister Crevits deed mee aan praktische proeven tijdens de les
HCH Minister Crevits deed mee aan praktische proeven tijdens de les
De leerlingen Van het Sint-Janscollege
Bollen De leerlingen Van het Sint-Janscollege
Hilde Crevits legt het belang van STEM uit.
HCH Hilde Crevits legt het belang van STEM uit.
Veel persbelangstelling voor Minister Hilde Crevits, met lesgeefster Françoise Chombar op de achtergrond
HCH Veel persbelangstelling voor Minister Hilde Crevits, met lesgeefster Françoise Chombar op de achtergrondReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.