Jaar vertraging voor nieuwbouw school

De Gemeentelijke Basisschool van Hoegaarden barst uit haar voegen, met bijna 500 leerlingen. Daarom werd geopteerd voor een nieuwbouw aan de Polder in de Kloosterstraat, waar nu ook al het 5de en 6de leerjaar ondergebracht is. Vooropgestelde datum voor de verhuis van het vierde leerjaar van de centrumschool in de Doelstraat naar de Polder was 1 september 2020. Dit is nu uitgesteld naar september 2021.
Het al bestaande schoolgebouw aan de Polder. Daar achter komt de nieuwbouw
Bollen Het al bestaande schoolgebouw aan de Polder. Daar achter komt de nieuwbouw

“De subsidiëring van 750. 000 euro is al een tijd binnen en we kunnen onmiddellijk over het geld beschikken”, zegt Schepen voor Onderwijs Hans Decoster (CD&V). “We gaan hiermee op de voormalige site Bogaerts, aansluitend op het huidige schoolgebouw, een nieuwbouw oprichten. Het is de bedoeling daar zeker nog een leerjaar bij te huisvesten. Door vertraging van de procedure is de geplande verhuis van het vierde leerjaar in september 2020 niet realistisch. We hebben er lang over vergaderd, en samen met directeur Kristof Van Caudenberg hebben we voor één jaar nog een constructieve oplossing gevonden in de Doelstraat. We gaan daar één klaslokaal in twee splitsen om het toch nog één jaar met het vierde leerjaar in de centrumschool uit te kunnen houden. In die kleine lokalen kunnen dan sommige godsdienstlessen gegeven worden. Maar door het stijgende aantal leerlingen moet de verhuis zeker gebeuren in september 2021”. 

Sloop

Vooraleer met de nieuwbouw te kunnen starten moeten eerst nog oude gebouwen aan de Polder gesloopt worden. Achter het huidige schoolgebouw is nog een klein huisje waar indertijd Marcel Bogaerts met zijn textielbedrijf begonnen is. Dat blijft staan, maar de oude gebouwen erachter aan de oude poort, worden gesloopt. Het sloopopvolgingsplan werd nu gegund aan een bedrijf uit Glabbeek. Op de ruimte die gesloopt wordt komt het nieuwe schoolgebouw. Het wordt een gebouw met lokalen op het gelijkvloers en op twee verdiepingen. Er komen drie grote en ook een reeks kleine lokalen. Een nieuwe refter is niet nodig. De huidige refter kan perfect volstaan als er in twee shiften wordt gegeten.

In september 2021 zal dus het vierde leerjaar bij het 5de en 6de leerjaar aan de Polder komen. De kleuterschool en de eerste drie leerjaren blijven gevestigd in de centrumschool in de Doelstraat. “Het project is uitgegeven aan Interleuven. We gaan alles zo bouwen dat de toekomst van de school verzekerd is. Door deze nieuwbouw in de Kloosterstraat wordt de druk op de centrumschool in de Doelstraat weggenomen. De juiste kostprijs kunnen we moeilijk geven, maar zeker is dat we de subsidiëring ruim zullen overschrijden. Ik denk dat we zeker 1,2 tot 1,3 miljoen euro zullen moeten neertellen. Met deze nieuwbouw verwachten we geen inschrijvingsproblemen meer voor de komende jaren. We houden de demografie perfect in de gaten. Zo weten we nu al dat er volgend schooljaar iets minder leerlingen zullen zijn, en het jaar daarop weer iets meer. Maar met de nieuwbouw zijn we gewapend voor de toekomst”, aldus Hans Decoster.

De oude gebouwen links achter de school worden afgebroken
Bollen De oude gebouwen links achter de school worden afgebrokenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.