Hoegaarden en Tienen getroffen door zwaar onweer: “In 40 jaar tijd nooit meegemaakt”

Sommige straten, zoals hier de Gasthuisstraat aan de post,  staan volledig blank.
Rv Sommige straten, zoals hier de Gasthuisstraat aan de post, staan volledig blank.
Hoegaarden en de Tiense regio zijn donderdagavond zwaar getroffen door het onweer dat over ons land trok. De wachtbekkens konden de hoeveelheid regen niet aan waardoor in sommige buurten het water als een rivier door de straten raasde. 

In het lokale woonzorgcentrum Villa Hugardis in Hoegaarden stond op een bepaald moment de kelder vol water. “Het water kwam uit de lavabo gespoten en zette de kelder blank. Het zag er even ernstig uit maar uiteindelijk kregen we het vrij snel onder controle. De bewoners hebben geen hinder ondervonden. De technische dienst zal later onderzoeken wat het probleem precies is”, luidt het daar. 

Hoegaarden kreeg donderdagavond zwaar af te rekenen met het onweer dat over ons land trok.
Bollen Hoegaarden kreeg donderdagavond zwaar af te rekenen met het onweer dat over ons land trok.

Het water stroomde van de velden

Elders in Hoegaarden ondervonden ook bewoners hinder van de stortbui. “Ik denk dat heel Hoegaarden last had van een teveel aan regenwater. Vroeger was het nog erger maar met de aangelegde wachtbekkens is al een deel opgelost. Alleen hebben die nu niet gewerkt waardoor het water van de velden naar beneden stroomde in Mariadal. Wij hebben moeten scheppen om het water buiten te houden”, vertelt een bewoonster die liever anoniem blijft. 

Het wachtbekken kan dit niet aan.
bollen Het wachtbekken kan dit niet aan.
Na het water kunnen ze alleen nog modder ruimen, hier in de Tiensestraat
Christian Hennuy Na het water kunnen ze alleen nog modder ruimen, hier in de Tiensestraat

Alles zat vol, de rivieren, de wachtbekkens, echt alles. Vooral het centrum werd getroffen omdat daar het laagste punt ligt. Er is in elk geval veel werk om alles op te ruimen en de brandweer van onze zone heeft de handen vol. Het wordt een korte nacht vrees ik

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers

Ook burgemeesterJean-Pierre Taverniers (CD&V) ontkent het probleem niet maar noemt het overmacht. “Alles zat vol, de rivieren, de wachtbekkens, echt alles. Vooral het centrum werd getroffen omdat daar het laagste punt ligt. Er is in elk geval veel werk om alles op te ruimen en de brandweer van onze zone heeft de handen vol. Het wordt een korte nacht vrees ik”. 

Ook deze rotonde, die een beetje afloopt, stond op het laagste punt blank.
Bollen Ook deze rotonde, die een beetje afloopt, stond op het laagste punt blank.

Tienen evenzeer getroffen

Ook Tienen kreeg af te rekenen met veel te veel water op korte tijd en staat er hopeloos naar te kijken. “Dit konden we niet vermijden, want het was zoveel water op zo’n korte tijd. Ik heb geen idee hoeveel water er precies gevallen is maar het was meer dan voldoende om heel wat gebieden blank te zetten. Nochtans namen we al veel maatregelen”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). Onderstaande video toont de last in de stad. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hopelijk komt er geen nieuw onweer

De zelfstandigen in Tienen ruimen intussen hun puin en ook kapsters Mims Dewael ziet het even niet meer zitten. “Mijn kapsalon stond echt blank en overal was er kortsluiting. Gelukkig denk ik morgen toch te kunnen opendoen want mijn apparaten lagen hoog genoeg. Het is ook vreemd want de voorbije 25 jaar kreeg de andere kant van de straat af te rekenen met wateroverlast, nu wij. Het is schandalig dat de stad zo weinig doet om dit probleem op te lossen, het duurt al zolang”, vertelt Mims, die wel heel blij is met de hulp die ze kreeg van buren. “Ze kwamen ons echt helpen en dat doet deugd. Ik vrees dat er nog meer slecht weer zit aan te komen.” 

Mims ruimt het puim en hoopt morgen haar kapperszaak te kunnen openen
bollen Mims ruimt het puim en hoopt morgen haar kapperszaak te kunnen openen

Ook Scherpenheuvel-Zichem deelde in de klappen

Ten slotte kreeg ook Scherpenheuvel-Zichem af te rekenen met blank staande straten. “De voorbije uren kreeg de brandweer af te rekenenen met overtollig water in de straten en enkele ondergelopen kelders”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). 

Ook in Scherpenheuvel-Zichem moest de brandweer uitrukken
Manu Claes Ook in Scherpenheuvel-Zichem moest de brandweer uitrukken