Hockeyclub ziet het groot

Met bijna 500 leden dringt extra veld en meer parkeergelegenheid zich op

Hockeyclub Hockey in Hoegaarden (HiH) barst uit zijn voegen. Met 495 spelers en een jaarlijkse aangroei van vijf procent, wordt het terrein aan de oude zavelkuil te klein. Ook tennisclub Tennifun zit er gevestigd en dus is het ook erg druk op de parking. Beide clubs kregen voor de uitbreiding van de parking 300.000 euro aan subsidies, maar de werken worden tegengehouden. 

Patrick Van Ex, voorzitter van HiH, ziet de toekomst met een stijgend ledenaantal erg rooskleurig. “We hebben grote plannen, maar uiteraard moet hiervoor het nodige geld gevonden worden”, zegt hij. “Eerst en vooral moeten we ons oude hockeyterrein onder handen nemen en waterdragend maken. Dat kost ons zeker 200.000 euro. We willen ook een tweede terrein aanleggen, naast het oude.”

Om de kosten te drukken, kiest de club voor een half terrein. “Al kost dat op zich al 300.000 euro, verlichting zou ons nog eens 100.000 euro kosten”, gaat Van Ex verder. “Een half veld is voorlopig voldoende voor trainingen en matchen voor jeugdploegen. Uiteraard kan dit later nog vergroot worden.” Het dossier ligt intussen in handen van de Vlaamse Overheid, die is bereid om  23% van het prijskaartje te subsidiëren. “De rest moeten we zelf vinden”, zegt Van Ex, die het nieuwe terrein binnen drie jaar in gebruik wil nemen.

Bezwaar tegen parking

Intussen loopt ook het dossier voor de heraanleg van de parking die door de gemeente gesubsidieerd wordt. “De parking komt waar de auto’s nu al op het veld staan. Rondom komt er een bufferzone, en de huidige toegangsweg wordt herlegd, omdat er anders geen ruimte zou zijn voor een bijkomend hockeyterrein. Maar daardoor volgen onteigeningen. Er is bezwaar tegen ingediend en het is nu wachten op een uitspraak van de provincie. Als de werken kunnen starten, zijn die in 12 weken tijd klaar”, aldus voorzitter Van Ex. 

Momenteel wordt er gewoon geparkeerd op een veld. Hier komt de parking
HCH Momenteel wordt er gewoon geparkeerd op een veld. Hier komt de parking

Landbouwer Stefan Van Kelecom diende bezwaar in tegen de onteigeningen. “Ik heb niets tegen het project zelf, maar wel met de manier waarop dit doorgedrukt wordt", verduidelijkt hij. “Louter toevallig heb ik vernomen dat er een bouwaanvraag ingediend was voor de parking. De burgemeester vertelde ons dat we een hoekje kwijt zouden raken, maar de plannen bleken toch heel anders." 

Ook de twee andere eigenaars werden niet op de hoogte gesteld, volgens Van Kelecom. “Ik weet niet of dat wettelijk verplicht is, maar menselijkerwijze was dat toch een minimum geweest. De hockeyclub had ook eens contact kunnen opnemen. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers heeft me nog  gevraagd het bezwaar in te trekken. Dat begrijp ik niet goed”, besluit Stefan Van Kelecom. 

Het is nu wachten op de uitspraak van de provincie.

Op de ruimte naast het bestaande kunstveld, komt een nieuw hockeyterrein
HCH Op de ruimte naast het bestaande kunstveld, komt een nieuw hockeyterreinReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.