Golfbiljart verliest aan populariteit

STEEDS MEER CLUBS VERDWIJNEN ALS GEVOLG VAN SLUITENDE CAFÉS

Het golfbiljarttornooi van HMM werd afgesloten met 450 inschrijvingen.
Christian Hennuy Het golfbiljarttornooi van HMM werd afgesloten met 450 inschrijvingen.
Het golfbiljarttornooi van Hand in Hand Meldert (HHM) werd afgesloten met 450 inschrijvingen. Ooit waren er dat 1.200. "Heel wat cafés zijn gesloten en daarmee kwam er een einde aan veel clubs. Ooit werd er in Hoegaarden op een tiental plaatsen gebiljart, nu zijn wij nog de enige club", vertelt Henk Meeus, uitbater van Café Odette, het lokaal van Hand in Hand Meldert.

"Vroeger was er in elk café een biljart. Vader kwam biljarten en de zoon kwam mee en leerde het ook. Nu komt er nog nauwelijks jeugd. Heel veel cafés zijn dichtgegaan en dat betekende meestal het einde van een golfbiljartclub. Door de recente sluiting van café 'de Kroeg' in Oplinter komt er weer een golfbiljartclub in de problemen", vertelt Henk. "Mensen komen niet zoveel meer op café, omdat ze niet kunnen drinken. En als een cafébaas een café overneemt is hij niet altijd biljart gezind. Voeg daar nog de opkomst van snooker aan toe, en het feit dat er nu veel meer amusementsmogelijkheden voor de jeugd zijn en je begrijpt dat alle cafésporten langzaam verminderen." De populariteit van het golfbiljart begon te stijgen op het einde van de jaren '60. In de jaren '66 en '67 rezen de golfbiljarts, toen meestal merk Horemans, overal uit de grond in het Tiense. De dominerende biljartploeg die eerste jaren was Onder Ons Outgaarden. OO speelde in café 'Kreugnel', bij David. Ze speelden meerdere jaren na mekaar kampioen in eerste afdeling. In Hoegaarden waren de Sportvrienden, afgekort SPV, de eersten. Ze speelden in café bij Frans 'Selleke' Michel. Achteraf rezen er nog heel wat clubs uit de grond: de Pax, het Volkshuis, het Paenhuys, de Cerkel, Op de Brug en het museum.

Henk Meeus.
K. Bollen Henk Meeus.

Langzaam bergaf

In de hele regio van Tienen, Linter, Neerwinden en Hoegaarden zijn er in totaal nog slechts veertien golfbiljartclubs aangesloten bij het Verbond Tienen. In de jaren '80 en '90 was Hand in Hand Meldert de beste ploeg van het verbond, en zelfs van heel België. HHM werd zeven maal kampioen van België en vier maal kampioen der Lage Landen. "We werden ook heel dikwijls kampioen van het Verbond Tienen en hadden heel wat individuele kampioenen. We hebben nu nog altijd een goede eerste ploeg, maar geen topploeg meer. We spelen met onze eerste ploeg bij de Nationale Golfbiljartbond en niet meer bij de Belgische Golfbiljartbond, zoals vroeger. Daar heeft men soms verplaatsingen van 200 kilometer, van Roeselare tot Maasmechelen. Dat is niet meer te doen. We hebben ook nog drie ploegen in het Verbond Tienen. Wij organiseren nog altijd een succesvol biljarttornooi, maar we zijn de enige in de regio. Voor de klassiekers moet je nu al naar de tornooien in Veerle, Olen, Putte of Zolder gaan, terwijl er vroeger in Tienen meerdere tornooien waren. Het is allemaal langzaam bergaf gegaan, maar nu lijkt de toestand toch wat gestabiliseerd. Alleen komt er geen jeugd bij", besluit Henk.