Gewoon Wit: “Meerjarenplan heeft geen ambitie”

Enkele leden van Gewoon Wit.
Repro HCH Enkele leden van Gewoon Wit.
Op de jongste gemeenteraad werd de meerjarenplanning 2020-2025 van de gemeente Hoegaarden goedgekeurd. Oppositiepartij Gewoon Wit stelt zich heel wat vragen bij dit plan dat volgens hen weinig ambitie of visie uitstraalt. “Wij wensen geen business as usual”, aldus een mededeling van de Gewoon Wit-fractie.

In het plan zouden meerdere acties staan waar geen budget tegenover wordt gesteld. “Een voorbeeld is het veiliger maken van schoolomgevingen. Daarbij wordt enkel de Polder vermeld. Ook worden er geen investeringen voorzien”, stelt de mededeling. Verder gaat het onder meer over de heraanleg van Altenaken. “Bij die heraanleg wordt enkel een inleidende kost in 2020 voorzien en nadien niets meer. Ook bij de inschakeling van verplaatsbare camera’s voor overlastdetectie wordt er geen woord gerept over de uitgaven. Tot slot worden er schilderwerken in gemeenschappelijke ruimten uitgevoerd, maar dat kost de gemeente ook blijkbaar niets volgens het meerjarenplan.’

Parkeerplaatsen en kerken

Een andere rariteit betreft de parkeerplaatsten. “De meerderheid wil investeren in de parking bij RC Meldert om de parkeerproblematiek op te lossen. Wij vinden dat een eigenaardige investering omdat het gebrek aan parkeerplaatsen vooral in het centrum voelbaar is.”

Bij de kerken is er een andere ‘eigenaardige investering', aldus de partij. “In Outgaarden wil de gemeente onderzoeken of de pastorij en de kerk verkocht kunnen worden. En dit terwijl er in kerken in Hoksem, Hauthem en Meldert wel geïnvesteerd wordt. Wij pleiten voor een ontmoetingscentrum in Outgaarden zoals die in Hoksem, in samenspraak met het dorpscomité.”

“In het algemeen is de rode draad van het plande volgende: gewoon verder doen wat we al jaren doen”, stelt Gewoon Wit. “Er zijn weinig concrete acties, geen ambitieuze of innovatieve doelstellingen. Er ontbreekt een duidelijke visie: hoe gaan we onze klimaatdoelstellingen halen? Hoe gaan we het verenigingsleven in onze dorpskernen blijven ondersteunen? Wat gaan we doen met ons patrimonium? Hoe gaat de gemeente de vergrijzing opvangen? Op deze vragen biedt het meerjarenplan geen antwoord. Gewoon Wit wenst geen business as usual.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.