Gemeenteraad keurt subsidie van 300.000 euro voor Chiro goed

De gemeenteraad van Hoegaarden keurde eenparig een investeringstoelage van 300.000 euro goed voor Chiro Hoegaarden. Er werd een erfpachtovereenkomst afgesloten door Chiro vzw met Kerkfabriek parochie Sint-Gorgonius en dit tot 28 september 2042. “Toch opletten, want die gebouwen zijn geen eigendom van de gemeente, noch van Chiro”, waarschuwde oppositieraadslid Herwig Princen (Gewoon Wit).
Werken aan de bovenverdieping van het parochiecentrum. De chirolokalen komen op de verdieping
RV Werken aan de bovenverdieping van het parochiecentrum. De chirolokalen komen op de verdieping

Het parochiecentrum in Hoegaarden wordt verbouwd, en de Chirolokalen komen op de bovenste verdieping. Maar het hele complex is eigendom van de Vereniging parochiale werken Dekenaat Tienen. 

“Die vereniging heeft voor 50 jaar de erfpacht overgegeven aan de Kerkfabriek Sint-Gorgonius, die het zelf voor 27 jaar heeft doorgegeven aan Chiro vzw. We gaan nu 300.000 euro geven zonder dat er enige eigendom is van Chiro. De werken uitgevoerd door Chiro gaan in volle eigendom naar de parochie. Ik vind dat er in het contract een clausule moet komen dat als de parochiale werken dekenaat Tienen ooit verkopen, de gemeente een voorkooprecht zou hebben, en zelfs dat die 300.000 euro nog zouden weerkeren naar de gemeente”, aldus Princen. “Het is een investeringssubsidie, zoals ook andere verenigingen toelagen krijgen. Die moeten ze ook niet teruggeven”, aldus burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V). Schepen Marleen Lefevre (CD&V) was tegen zulke clausule. “We spreken hier over iets dat wij waarschijnlijk niet meer gaan meemaken. Wie weet of de gemeente op dat ogenblik nog gebouwen wil aankopen?”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.