De Tuinen worden 'het Park'

INWONERS NOEMEN GOEDKOPER, ECOLOGISCH BEHEER VOORAL SLORDIG

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers en schepen van Toerisme Marleen Lefevre in het park.
Foto Bollen Burgemeester Jean-Pierre Taverniers en schepen van Toerisme Marleen Lefevre in het park.
De Tuinen van Hoegaarden worden op 14 oktober heropend als 'het Park'. "Het onderhoud van de tuinen werd stilaan te duur, dus nu laten we het onkruid groeien", legt burgemeester Jean-Pierre Taverniers uit. Niet iedereen kan het nieuwe concept appreciëren. "We hadden hier honderden inheemse orchideeën en die zijn allemaal weg. Zonde!", vindt tuinman Geert Derom.

"Vroeger kwamen tuinarchitecten hier hun tuinen presenteren, maar nu maken die de plannen bij cliënten thuis. De Tuinen waren mooi, maar niet erg onderhoudsvriendelijk. Nu we geen pesticiden meer mogen gebruiken, wordt het alleen maar moeilijker. Daarom beslisten we om van de Tuinen een park te maken. Onder bepaalde bomen laten we nu gras en onkruid groeien, wat goed is voor de biodiversiteit. Onze technische diensten zijn bezig met het opstellen van een beheersplan", vertelt de burgemeester.


Ontspanning


Het Park moet een ontmoetingsplaats worden. "Vandaar dat we bij de opening gaan focussen op ontspanning", zegt schepen Marleen Lefevre (CD&V). "De bedoeling is dat de mensen hier in de toekomst komen badminton spelen, frisbeeën, picknicken. Ook voor yoga en tai chi is hier plaats. We hebben nieuwe zitbanken geplaatst, er komen jaarlijks speeltoestellen bij voor de kinderen, er werden twee waterpartijen ingericht waar de kinderen kunnen doorlopen en de elektriciteit werd aangepast", aldus Lefevre. "Let wel: het moet hier rustig blijven. Mega-evenementen kunnen hier niet, wel plantenmarken of kubbtornooien", aldus de burgemeester.

Kritiek

Niet alle inwoners kunnen het nieuwe, concept smaken. Zij vinden dat het terrein verwaarloosd wordt. Toerisme Vlaams-Brabant noemt de Tuinen ook niet langer een topattractie van Hoegaarden. "Waarom zouden de mensen het nog willen bezoeken? Je komt in een park om te wandelen tussen borders en serres, om natuur gecombineerd te zien met cultuur", reageert Geert Derom, die tuinman was in de Vlaamse Toontuinen en daarna in de Tuinen van Hoegaarden van 1993 tot 2016. "Er wordt al niet meer gesproeid in de Tuinen van in 2010. Men loopt nu zo hoog op met ecologie, terwijl dat er vroeger al was. Iets laten verwilderen en het dan ecologisch noemen is nogal gemakkelijk. Er gingen zoveel subsidies naar de Tuinen. We hadden hier honderden inheemse orchideeën en die zijn allemaal weg. Dat vind ik spijtig. Vroeger waren onze plantenmarkten een voorbeeld, nu zijn dat eerder braderieën. En vooral, een park is cultuur. Er is voldoende prachtige natuur in onze holle wegen. Vandaar dat een stuk van de bevolking dit niet zal appreciëren", aldus Geert.