De Koning Boudewijntuin ligt er verwilderd bij

De Koning Boudewijntuin bevindt zich in zeer slechte staat
HCH De Koning Boudewijntuin bevindt zich in zeer slechte staat
De Koning Boudewijntuin in de Tuinen van Hoegaarden ligt er belabberd bij. Onkruid allerhande tiert er welig. Ooit is het anders geweest want deze tuin werd prima in orde gehouden, zeker voor de jaarlijkse Koning Boudewijnhuldiging op 31 juli, de herdenking van het overlijden van de voormalige vorst.

Tuinarchitecte Ingrid Garcia Fernandez won in december 1994 de prijs voor het ontwerp van de Koning Boudewijntuin in de toenmalige Toontuinen. De tuin kwam er in 1995 als hulde voor de koning die in 1993 overleed.

De Koning Boudewijntuin bij de opening in 1995
HCH De Koning Boudewijntuin bij de opening in 1995

Op 27 mei 1995, de Dag van het Park, werd de Koning Boudewijntuin in de Vlaamse Toontuinen ingehuldigd. De Koning Boudewijntuin werd aangelegd met de steun van het hof en met de instemming van de federale en de Vlaamse regeringen. De aanleg van de tuin kostte 2,6 miljoen frank. De bedoeling was jaarlijks in de tuin, rond de overlijdensdatum van koning Boudewijn, bloemen neer te leggen. In december 1996 schonk het hof nog de duiventil van wijlen koning Boudewijn aan de Vlaamse Toontuinen. Koning Boudewijn zelf was immers een verwoed duivenliefhebber. De duiventil werd in de nabijheid van de Koning Boudewijntuin geplaatst. Maar de duiven werden al snel de prooi van marters en de duiventil is ondertussen al lang verdwenen.

Tijdens een bloemenhulde in juli 2001
HCH Tijdens een bloemenhulde in juli 2001

Op 2 augustus 1998 werd nog een borstbeeld van koning Boudewijn in terracotta, van de hand van Karel Haelderman uit Waanrode, toegevoegd. Er kwamen een 500-tal mensen naar de tuin voor deze plechtigheid. In 2001 was er de laatste plechtigheid, want in 2002 was er geen officiële herdenking meer. Mensen kwamen nog wel een bloemetje neerleggen. Nu, zoveel jaren later, is dat deel van het park verwilderd. Dit zal wel kaderen in de ecologische aanpak van het parkbeheer. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V): “We hebben geopteerd voor een andere manier van onderhoud van het park. Vroeger moest het allemaal gazon zijn, nu wordt alles veel wilder gelaten. Wij noemen wat er nu groeit soms onkruid, maar anderen vinden dat waardevolle planten. We gaan alleszins deze tuin niet verloren laten gaan en ze zal nog eens aangepakt moeten worden.”

De huidige toestand van de Koning Boudewijntuin
HCH De huidige toestand van de Koning BoudewijntuinReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.