De Brouwer komt weer op zijn sokkel te staan

Het beeldje van de brouwer staat voorlopig nog op de grond. Op die plaats komt een sokkel. Miel Mattheus toont het eerste kostuumpje.
HCH Het beeldje van de brouwer staat voorlopig nog op de grond. Op die plaats komt een sokkel. Miel Mattheus toont het eerste kostuumpje.
Exact dertig jaar nadat het beeldje van de Brouwer onthuld werd op de binnenkoer van het Kouterhof, zal het op 14 oktober weer op een sokkel geplaatst worden. 

"Het beeld van de Brouwer kwam er destijds op aangeven van Ivan Laloup, en werd geschonken door de Senior Service Club en de Stichting Bejaarden", zegt Miel Mattheus, voormalig pr-verantwoordelijke van de brouwerij. "Het werd gehouwen uit witte natuursteen in het atelier voor Creatieve Expressie in Lubbeek, onder leiding van Jules Menten."

In 1989 was het beeld betrokken bij een tragisch ongeval. Het werd toen beklommen door een dronken man, die het beeld vervolgens op zich kreeg en overleed. Het beeld zelf moest hersteld worden, wat door Meester Albert Guilluy gedaan werd. "Het eerste kostuumpje kwam er in juni 1991, op de Europese Seniorendag. Tussen 1994 en 2001 organiseerde de Orde van de Brouwer de septemberkermis. Alle burgemeesters uit de regio kwamen toen een kostuum voor het beeld aanbieden. Maar daarna bleef het jaren stil."

In april 2017, bij de herinrichting van de binnenkoer, verdween de sokkel en werd het beeld in een hoek geplaatst. "Maar een beeld dat het Hoegaardse bier en brouwer Pierre Celis vertegenwoordigt, kan je natuurlijk niet zomaar op de grond plaatsen. Vandaar het idee om er weer een sokkel onder te plaatsen."

Op zondag 14 oktober zal de Brouwer tussen 15 en 17 uur weer op een sokkel gehesen worden, betaald door Eric Cauwbergh, zaakvoerder van het Kouterhof. Het beeld krijgt ook een nieuw kostuum en er zal een tentoonstelling lopen over alle kostuumpjes uit het verleden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.