Bodemonderzoek in Geboortebos

Het Geboortebos langs de invalsweg richting E40.
HCH Het Geboortebos langs de invalsweg richting E40.
Het Geboortebos dat werd aangeplant op een opgevulde zandkuil te Altenaken-Rommersom, langs de invalsweg naar de E40, behoort tot de historisch vervuilde locaties. Daarom zal de gemeente Hoegaarden een bodemonderzoek laten uitvoeren.

“Vroeger was er op die locatie een zandkuil. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van de E40. De zandkuil werd in twee gedeeld door een invalsweg, en op één van de twee kanten werd het Geboortebos aangeplant. Aan de andere kant bevindt er zich nog de kuil, waar er ooit moto’s in crosten en er zelfs een filmopname gebeurde. Het is niet zeker dat er vervuiling is, maar we hebben de plicht, door de historische activiteit, om voor 2021 een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren. Let wel: ook de tennisvelden en hockeyterreinen werden aangelegd op een voormalige zandkuil die gebruikt werd als stort, maar daar gebeurden al onderzoeken en alles bleek er in orde”, aldus burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V). Interleuven zal het onderzoek laten uitvoeren door Rimeco nv, voor een bedrag van 12.595 euro.

De zandgroeve in Rommersom werd sinds 1921 uitgebaat, maar werd later gebruikt als gemeentelijk stort. In 1971 werd beslist dat de zandgroeve zou opgevuld en genivelleerd worden door de firma Sogetra. Nog in 1971 had de Hoegaardse Commissie voor Natuurbescherming en Studie een voorstel klaar om het braakliggend terrein te beplanten. Deze groene zone moest dienen als groen scherm tegen de E5, de latere E40. In 1988 werd beslist een bosplantactie te organiseren door leerlingen van de Hoegaardse scholen. Dit werd het Geboortebos.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.