Biertanks houden voortaan bier fris en jong in Den Venetiaen

Den Venetiaen is een begrip, niet alleen in Hoegaarden, maar in heel de regio. Het café op het Gemeenteplein trekt veel volk en organiseert regelmatig massamanifestaties. Deze week was het café gesloten voor verbouwingen. “Vanaf vrijdag 26 april zijn we weer open en dan serveren we Stella uit biertanks. Er worden vier tanks van elk vijfhonderd liter geïnstalleerd in de kelder, maar ze zullen vanuit het café zichtbaar zijn, via de glazen vloer”, aldus cafébazen Toets Thielemans en Dirk De Wolf.
Dirk en Toets bij de tanks in de kelder
Bollen Dirk en Toets bij de tanks in de kelder

“We hebben deze investering en verbouwing gedaan, in eerste instantie voor de kwaliteit van ons bier, maar ook voor het werkgemak. Biertanks bestaan al lang, maar nu is het economisch haalbaar voor cafés. Dit gaat meer en meer opkomen. In de regio zijn we de tweede na Bar Rolin in Tienen. We zullen nu niet meer moeten sleuren met vaten van 30 of 50 liter, en we moeten minder investeren in leeggoed. Er komt ook meer plaats in de kelder. Maar vooral het feit dat we zoals bij vaten het bier niet meer met CO2 of acide vanuit de kelder naar boven moeten pompen zal de kwaliteit alleen maar ten goede komen”, vertellen Dirk en Toets. 

De tanks worden binnengebracht.
Bollen De tanks worden binnengebracht.

Voorlopig worden de vier tanks alleen gebruikt voor Stella Artois, het meest getapte bier in het café. Voor Hoegaarden, het tweede meest getapte bier, gaat het nog niet. Maar zodra het kan met Hoegaards bier, zal het ook gebeuren. “Het principe is eenvoudig: het bier wordt geleverd met een tankwagen, zoals met mazout. In elke tank zit een vacuümzak die met bier wordt gevuld. Met perslucht rond de zak wordt het bier naar de tapkraan gepompt. Het bier komt dus zuiver van in de brouwerij, via de tanks tot in het glas, en er is geen enkel contact met CO2 dat nefast is voor het bier. De tussenstappen van enkele weken, waarbij het bier in de brouwerij op vaten wordt getrokken, vallen weg. De pils blijft dus altijd jong en wordt steeds op dezelfde temperatuur gehouden van in de brouwerij tot in het glas”, aldus de cafébazen.

De tanks worden in de kelder neergelaten
Bollen De tanks worden in de kelder neergelaten

Glazen vloer

De tanks worden in de kelder geplaatst, maar zullen door een glazen vloer zichtbaar zijn vanuit het café. Het wordt wel even wennen voor de klanten. Maar bij activiteiten liggen er nu steeds vier volle tanks klaar, of 40 vaten bier. Dat is regelmatig nodig bij grote evenementen van Den Venetiaen. “We zijn met Den Venetiaen gestart in mei 2013. Pas na de winter, begin 2014, zijn we gestart met verbouwingen en hebben we nog even een pop-up café opengehouden in het toen leegstaande café Op de Brug. Op 9 mei 2014 openden we het nieuwe café zoals die er nu nog uitziet. We hebben sedertdien heel wat georganiseerd. Zo hebben we jaarlijks, elke donderdagavond Plèkmuziek in augustus, met optredens op de kiosk. We trekken hier telkens wel 500 à 600 en zelfs meer mensen aan voor die optredens, afhankelijk van het weer. In 2014, bij gelegenheid van het WK voetbal, zijn we gestart met een groot scherm op het Gemeenteplein. Daarna was er ook nog het EK in 2016, en het WK in 2018. Bij topmatchen van de Rode Duivels trokken we ooit meer dan 1500 toeschouwers. Daarbuiten hadden we nog optredens in het café, veel ‘Cafés Dansants, en ‘Plèkmuziek in het café’. Ook dit jaar gaan we daarmee door”, besluiten Toets en Dirk.

Tanks voor Den Venetiaen
Bollen Tanks voor Den VenetiaenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.