70 jaar oude bushokje weer hersteld

De 70ste verjaardag van vermoedelijk het oudste bushokje van het land zou onopgemerkt voorbijgegaan zijn, ware het niet dat vorig weekend, in de nacht van vrijdag op zaterdag iemand in beschonken toestand zijn frustraties uitte op de ruiten van het bushokje, met als gevolg veel bloedsporen, en de politie, de brandweer en de ambulance ter plaatse. Ondertussen werd het bushokje hersteld en kan het weer als ontmoetingsruimte fungeren. Want op de bus wacht daar niemand, het dient gewoon als ruimte om een babbeltje te slaan.

Jacques Grenier en Steve Braeckmans. De ruiten worden hersteld
Christian Hennuy Jacques Grenier en Steve Braeckmans. De ruiten worden hersteld

Op het kruispunt Doelstraat - Tommestraat - E. Ourystraat - Tiensestraat staat één van de oudste bushokjes van het land. Het ontwerp tot het bouwen van dat wachthuisje voor de bus tegen de gevel van de hoeve Cipers of de Cruysblockhoeve, kwam op de agenda van de gemeenteraad in 1948. In 1977 liet Rik Cipers zijn hoeve restaureren en het bushokje werd mee gerestaureerd in dezelfde stijl, met witte steen van Gobertange. Rik Cipers eigenaar van de Cruysblockhoeve: “De pompiers hebben hier vorig weekend het glas opgeruimd en ze hebben dat gewoon in een vuilnisbak naast het hokje gedumpt. Dat was toch gevaarlijk met glas van 8 stukgeslagen ruiten in. Ik heb toen burgemeester Jean-Pierre Taverniers verwittigd, die de opdracht heeft gegeven om het bushokje te herstellen.” Aannemer Steve Braeckmans kwam de ruiten herstellen. Dat is ondertussen gebeurd, en de mensen kunnen weer veilig naar binnen.

De ruiten van het bushokje werden stukgeslagen
Bollen De ruiten van het bushokje werden stukgeslagen

“Ik ben ondertussen ook blij dat er duidelijkheid is wie de eigenaar van dit hokje is, namelijk de gemeente. Ik heb dat altijd beweerd, maar nu zijn ze daar pas van overtuigd. Een gebouw dat op grond staat van iemand, behoort aan die persoon, en de gronden zijn eigendom van de gemeente”, aldus Rik Cipers. “Busreizigers gebruiken dit hokje nauwelijks, maar wel gepensioneerden en mensen die hun kinderen aan de school komen afhalen. Vroeger kwamen hier ook mensen uit het rusthuis. Dit bushokje heeft een grote sociale functie", aldus Rik, die het bushokje nu al jaren zelf onderhoudt, hoewel het zijn eigendom niet is. Het moet geregeld geverfd worden, en gelukkig krijgt hij bij het onderhoud hulp van Jacques Grenier. “Ik woon hier dichtbij en ik borstel regelmatig en ik ruim ook het vuil op als er in gekotst is of zelfs in geplast. Want dit is echt een ontmoetingsplaats voor mensen. Dat moet toch een beetje in orde zijn”, aldus Jacques. Vijf jaar geleden in augustus 2013 werd het 65-jarig bestaan van dit bushokje nog officieel gevierd. Rik Cipers had het toen bevlagd en er in gouden letters ’65 jaar’ op geschreven. Dit jaar ging de 70ste verjaardag dus ongemerkt voorbij, tot nu.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.