Hoe rustiger de schoolstraat, hoe drukker de rotonde

FERDINAND ALLENSTRAAT - DIEST ELK VOORDEEL HEEFT Z'N NADEEL

Om de verkeersdruk aan Middenschool Prins van Oranje te verlichten, werd de Ferdinand Allenstraat twee jaar geleden een 'schoolstraat'. Maar daardoor is die druk opgeschoven naar de rotonde tussen de Boudewijnvest en de Ferdinand Allenstraat, die als knooppunt sowieso al dagelijks de leerlingen van drie middelbare scholen en een lagere school te slikken krijgt.

"Wij zijn best tevreden over de werking van de schoolstraat", zegt Niels Grosemans, directeur van Middenschool Prins Van Oranje. "In de namiddag, bij het uitgaan van de school, wordt de straat afgesloten voor inkomend verkeer. Het ophalen van de kinderen aan de schoolpoort verloopt nu ordentelijker. Vóór de invoering van de schoolstraat, was het hier gevaarlijker. Anderzijds heeft de verkeersdrukte zich nu verplaatst naar de rotonde. En dat is ook geen ideale situatie, als je weet dat de ambulances van de dienst spoedgevallen van het AZ ook langs daar rijden."

Zaligmakend is de schoolstraat ook niet helemaal. "Elke dag staat er één van onze leerkrachten als gemachtigd opzichter", aldus Tom Hoeyberghs, directeur van de lagere school Station Diest, die ook in de schoolstraat ligt. "Die stellen vast dat sommige automobilisten toch nog proberen om de straat 'binnen te glippen' wanneer het inrijverbod geldt. We kunnen de schoolstraat dan ook niet volledig afsluiten. Onze opzichter plaatst enkel een paaltje op het zebrapad. Misschien zou een slagboom een uitkomst kunnen bieden, maar zo'n beslissing ligt bij de stad."

Wildparkeren

Automobilisten die de schoolstraat toch binnenrijden, worden door de opzichter aan het zebrapad staande gehouden tot het inrijverbod niet langer van kracht is. Maar zo krijg je natuurlijk een file tot aan de nabije rotonde, die sowieso al meer verkeer te slikken krijgt. Sommige weggebruikers parkeren hun wagen dan ook op de brede paden langs het Weerstandsplein, of stoppen zelfs op de rotonde om snel hun kind op te halen. En dat terwijl via die rotonde ook leerlingen van andere scholen - per fiets - hun weg naar huis zoeken.

Wie zijn of haar kind in de schoolstraat wil ophalen, doet er dus goed aan om de wagen gewoon elders achter te laten. Je kan bijvoorbeeld een plaatsje zoeken op de Verversgracht. "Dat hebben we de ouders ook al duidelijk proberen maken, maar niet iedereen is voor dat idee gewonnen", zegt Hoeyberghs nog. En dat begrijpt ook burgemeester Jan Laureys (DDS) niet helemaal. "De parking aan de Verversgracht is pas vernieuwd", reageert hij. "Er is een directe doorgang naar de twee scholen en het eerste kwartier mag je er gratis staan. Ook ik raad ouders aan om zoveel mogelijk daar te parkeren wanneer ze hun kinderen ophalen." Een slagboom om de schoolstraat af te sluiten, is voor Laureys dan weer een nieuwe suggestie. "Ik had die nog niet gehoord. Maar het is zeker bespreekbaar."

De rotonde wordt gebruikt door leerlingen van vier scholen, en die moeten met flink wat extra verkeer rekening houden.
Bollen De rotonde wordt gebruikt door leerlingen van vier scholen, en die moeten met flink wat extra verkeer rekening houden.