Studie over lawaaierig speelpleintje klaar: “Een vijf meter hoge muur en achtergrondmuziek om de kinderen rustig te houden”

Het Hobokense districtscollege zit dinsdag samen om de toekomst van het pleintje, dat nu al maanden gesloten is, te bespreken.

Het speelpleintje werd in oktober gesloten op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat een studie had aangetoond dat spelende kinderen geluidsoverlast veroorzaakten. Het pleintje kostte 147.000 euro en stond er nog geen halfjaar.
Benoit De Freine Het speelpleintje werd in oktober gesloten op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat een studie had aangetoond dat spelende kinderen geluidsoverlast veroorzaakten. Het pleintje kostte 147.000 euro en stond er nog geen halfjaar.
Een vijf meter hoge muur en achtergrondmuziek om de kinderen rustig te houden. Dat zijn de maatregelen die een onderzoeksbureau voorstelt om de geluidshinder van het speelpleintje in de Meetjeslandstraat te beperken. Het Hobokense districtscollege zit dinsdag samen om de toekomst van het pleintje, dat nu al maanden gesloten is, te bespreken.

Het speelpleintje werd in oktober gesloten op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat een studie had aangetoond dat spelende kinderen geluidsoverlast veroorzaakten. Het pleintje kostte 147.000 euro en stond er nog geen halfjaar. De sluiting lokte veel protest uit en deed in de buurt twee kampen ontstaan. Een aantal buurtbewoners die overlast ondervonden, nam zelfs advocate Griet Cnudde onder de arm.

Omdat de kwestie zo gevoelig lag, werd bij onderzoeksbedrijf Tractebel een akoestische studie besteld. Die moest nagaan welke ingrepen kunnen gebeuren om de geluidshinder te beperken. Zo is onderzocht wat de impact van onder meer absorberende materialen, een overkapping van het pleintje of schermen.

Tractebel schuift als enige mogelijke oplossing het plaatsen van geluidschermen naar voren. De schermen moeten wel voldoende hoog zijn, luidt het. Tot zelfs vijf meter. “Hoe hoger het scherm, hoe groter het effect.”

Ideaal is de oplossing niet, stellen de onderzoekers. “Het effect is enkel merkbaar achter het scherm en nauwelijks naast de schermen. Dat betekent dat het effect erg lokaal is. Wanneer men voor álle woningen een geluidsafname wil bekomen moet men al snel een volledig ommuurd speelplein realiseren. De vraag is of dat wenselijk is.”

Tractebel doet in de studie nog een opvallende suggestie om het geluidsniveau te doen dalen: het afspelen van rustige muziek. “Achtergrondmuziek maskeert geluiden. Bovendien zet het kinderen ertoe aan om rustiger te spelen én vermijdt het dat jongeren hun eigen muziek meebrengen.”

Griet Cnudde, de advocate van buurtbewoners die hinder ondervonden, ziet de bouw van een ommuurd plein niet zitten. “Een vijf meter hoge muur is niet alleen erg storend voor de buurt. Ook voor de kinderen is het een ondenkbare situatie: zij zouden in een ‘kooi’ moeten spelen. Het is bovendien een kostelijk affaire. Zeventig meter scherm van vijf meter hoog kost 175.000 euro.”

Het is nu aan de stad en het district om te bepalen wat er met het speelplein moet gebeuren. “Vorige week zijn de conclusies van het rapport tijdens een bewonersvergadering voorgesteld”, zegt Hobokens districtsvoorzitter Kathelijne Toen (N-VA). “De sfeer was zeer constructief. Iedereen leek wel te beseffen dat het pleintje in de huidige vorm niet kan blijven bestaan. Vermoedelijk zullen er dus grotere speeltuigen weggehaald worden zodat enkel kleine kindjes er onder begeleiding kunnen spelen. Dinsdag zitten we met het college samen om de zaak te bespreken. We willen absoluut tot een gedragen oplossing komen en zullen de buurt daarom zeker nog eens bevragen.”

Advocate Griet Cnudde hoopt dat de stad en het district lessen voor de toekomst hebben getrokken uit de kwestie rond het speelpleintje in de Meetjeslandstraat. “Dit dossier illustreert op pijnlijke wijze dat de inplanting van een speelplein pas kan, nadat men is nagegaan of de gekozen plek daarvoor geschikt is, ook op vlak van geluidshinder. Als men die oefening pas ná na de bouw van zo’n plein maakt, geeft dat aanleiding tot problemen en frustraties bij alle partijen. Dergelijke missers kosten bovendien een pak geld dat beter kan geïnvesteerd worden in de voorziening van geschikte publieke ruimte.”

Het speelpleintje werd in oktober gesloten op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat een studie had aangetoond dat spelende kinderen geluidsoverlast veroorzaakten. Het pleintje kostte 147.000 euro en stond er nog geen halfjaar.
Laenen Het speelpleintje werd in oktober gesloten op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat een studie had aangetoond dat spelende kinderen geluidsoverlast veroorzaakten. Het pleintje kostte 147.000 euro en stond er nog geen halfjaar.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.