Collega's vormen erehaag voor vermoorde Christine Lenaerts

De erehaag buiten aan de kerk.
Foto Klaas De Scheirder De erehaag buiten aan de kerk.

Meer dan honderd collega's van de gevangenis in Antwerpen woonden de begrafenis van hun collega Christine Lenaerts (45) bij. Buiten aan de kerk in Hoboken vormden zij een erehaag. Christine werd tien dagen geleden vermoord door de twee ex-gevangenen Marco L. en zijn vriendin Ashley V.D.V.


Christine Lenaerts werkte ruim 19 jaar als verpleegster in de gevangenis van de Begijnenstraat. Een collega schreef in het afscheidsboekje: "Ik zie je nog met je dikke EHBO koffer over de gang naar een bijstand lopen of naast de dokter naar het cachotje wandelen. Ik herinner mij ook de vele gesprekken over alles in het smoorkot."


Het gevangenispersoneel voelt zich, net als Christine, bedrogen door de twee moordenaars. Christine maakte weliswaar een inschattingsfout door Ashley in huis te nemen nadat zij was afgerammeld. Maar zij deed dat met de beste bedoelingen. "Een nuchtere benadering van de feiten gaat niet op. Er is geen verklarende theorie waarom op een mum van tijd een slecht ingeschatte beslissing met goede intenties kan eindigen in de dood. Dat was alleen mogelijk door toedoen van twee immorele figuren die jouw en ons vertrouwen misbruikt hebben." (PLA)