"Meest persoonlijke lied ooit"

PATRICK KNIGHT (51) SCHRIJFT NUMMER OVER DEMENTERENDE MOEDER

Singer-songwriter Patrick Knight met zijn mama en papa.
Laenen Singer-songwriter Patrick Knight met zijn mama en papa.
Singer-songwriter Patrick Knight (51) heeft een lied geschreven over zijn dementerende moeder. Met 'Another Dimension (Dementia)' hoopt hij aandacht te vragen voor dementie en geld in te zamelen voor de Alzheimer Liga. "Het is confronterend om de bloedband met je moeder te zien afbrokkelen."

Het meest persoonlijke lied dat hij ooit heeft geschreven. Zo omschrijft Patrick Knight de jongste single van zijn band Gravity Noir. Voor de tekst van 'Another Dimension (Dementia)' heeft hij inspiratie geput uit zijn ervaringen met zijn eigen dementerende moeder, Simonne Tisson (86). "Mother, can you hear me?" vraagt de zanger zich in het nummer af. "Mother, are you near me?" Herkenbare vragen voor iedereen die in zijn omgeving ooit met dementie is geconfronteerd geweest.


"Ruim vijf jaar geleden begonnen bij mijn moeder de eerste symptomen de kop op te steken", vertelt Patrick. "Ze vergat veel en zei soms tien, vijftien keer per dag hetzelfde. Dan weet je dat er iets aan de hand is. Dementie zit bovendien in onze familie, soms in extreme vormen. Mijn tante Maria, de oudste zus van mijn moeder, herkende op den duur niemand meer. Gelukkig vordert de ziekte bij mijn moeder traag. Zij herkent voorlopig nog wel iedereen."


De laatste jaren zijn zwaar geweest voor Patrick. "Ik heb geprobeerd zo lang mogelijk voor mijn ouders te blijven zorgen. Ze hebben nog vijf jaar bij mij ingewoond. Maar het is heel moeilijk om de bloedband met je moeder te zien afbrokkelen. Je kan geen echte gesprekken meer voeren. Zij zegt iets, en jij probeert er woorden uit te halen en hoopt dat je begrijpt wat ze wil zeggen. Maar dat lukt vaker niet dan wel. Het is heel moeilijk om daarmee om te gaan."


Bij de single hoort een aangrijpende videoclip, waarin Patricks moeder de hoofdrol speelt. De clip werd opgenomen in Patricks woonplaats Hoboken en in rust -en verzorgingstehuis Maria Boodschap in Niel, waar zijn ouders verblijven. "In de clip kom ik op bezoek bij mijn moeder, maar ze ziet afwisselend een jonge en een oude versie van mij voor haar zitten. Ze heeft geen besef van plaats en tijd", legt de zanger uit.


"Ik merk intussen dat de eerste tekenen van dementie ook bij mij al aanwezig zijn. Ik heb bijvoorbeeld alle moeite van de wereld om mijn eigen teksten te leren. Voor we de videoclip opnamen, heb ik dagen moeten blokken om de lyrics te kunnen onthouden. Nochtans is de tekst doodsimpel (lacht). Ik heb mezelf dit jaar laten onderzoeken en de resultaten waren geruststellend. Maar optreden kan ik niet meer."

Een beeld uit de videoclip. Patrick Knight komt op bezoek bij zijn moeder in Niel, maar zij ziet hem als jonge jongen. Op de achtergrond zingt hij zijn lied.
RV Een beeld uit de videoclip. Patrick Knight komt op bezoek bij zijn moeder in Niel, maar zij ziet hem als jonge jongen. Op de achtergrond zingt hij zijn lied.

Alzheimer

"Ik hoop dat de single de problemen van dementie onder de aandacht kan brengen", vervolgt Patrick. "Ik wil ook mijn steentje bijdragen om extra fondsen in te zamelen voor de Alzheimer Liga Vlaanderen. Zo krijgt iedereen die een donatie doet voor de Alzheimer Liga, hoe klein ook, de single digitaal toegestuurd. Uit alle donerenden worden later tien winnaars geloot die de full-cd 'Handmade' ontvangen. Per verkochte cd gaat er nog eens 1 euro naar de Alzheimer Liga."


De full-cd 'Handmade' is te bestellen via www.gravitynoir.com