Zoetemarkt blaast 40 kaarsjes uit: “Ooit wilden we er mee stoppen, nu is het telkens over de koppen lopen”

Ooit dreigde de Zoetemarkt in Kemmel te verdwijnen, maar bij de voorbije edities was het telkens weer over de koppen lopen. Ook voor dit jaar, de veertigste editie, rekent het organiserend comité op veel volk.

Traditioneel is het op sinksenmaandag taarten en snoep eten op de Zoetemarkt op de Kemmelse Dries. Dit jaar vindt het evenement voor de veertigste keer plaats. Iemand die er al van bij het begin bij is, is Stef Dehollander, die jaren uitbater was van het Labyrint in het centrum van Kemmel en verwoed verzamelaar van speelgoed. “In de jaren ’70 ging de toeristische dienst VVV West-Vlaamse Bergen in elk dorp op zoek naar een thema. Overal werd daarbij een feest georganiseerd”, zegt Stef. “Sommige evenementen bestaan nog altijd, zoals Borelle in Dranouter en de Zoetemarkt in Kemmel.”

De mattentaarten uit Geraardsbergen zijn er al sinds het begin bij.
Flamand De mattentaarten uit Geraardsbergen zijn er al sinds het begin bij.

Geschiedenis

“Vroeger kwam er in Kemmel veel volk samen op sinksenmaandag, ook jonge koppels. Van het koosnaampje ‘zoetje’ dat die tegen elkaar zeiden, werd ‘zoete’ van de Zoetemarkt afgeleid.” Ondertussen is de markt aan zijn veertigste editie toe. “In het begin stonden er maar een paar kraampjes. Bij de eerste twee edities reden de medewerkers zelfs tot in Antwerpen om taarten. Dat was eigenlijk veel te omslachtig, zodat we na twee jaar de bakkers zelf naar hier lieten komen.” 

Tegenwoordig blijkt het geen eenvoudige opdracht meer om bakkers naar de Zoetemarkt te lokken. “Voor veel van hen is het net een drukke periode en ze vinden geen tijd meer om een dag op een markt te komen staan”, legt Stef uit. Het zag er voor de Zoetemarkt dan ook even niet goed uit en het bestuur wou er zelfs mee stoppen. “Omdat we daarop zoveel reacties kregen, deden we toch verder. Tegenwoordig is het over de koppen lopen op de Zoetemarkt. Hopelijk is dat dit jaar weer het geval.”

Het Izegems Schoentje is er voor het eerst bij.
VDI Het Izegems Schoentje is er voor het eerst bij.

Zoetigheden

Voor deze veertigste editie komen vijftig standhouders hun snoepwaren verkopen. “De mattentaarten uit Geraardsbergen zijn er al vier decennia bij”, weet secretaris Luc Dewilde. Verder zijn onder andere Poperingse hommelknopjes, chocoladetruffels uit Aalbeke, Boules met pudding uit Kuurne, zwarte muizen uit grootmoeders tijd uit Gullegem, tabaknaaistertaart uit Wervik en Heuvellandse Bergstenen uit Heuvelland te vinden. Uit Teteringen in Nederland zijn ambachtelijk gevuld brood en suikervrije confituur te koop. Nieuw dit jaar zijn het Izegems Schoentje en ambachtelijke peperkoek en chutney uit Ledegem. 

De Zoetemarkt wordt om 14 uur geopend door de bakkersfanfare. Maar om 11 uur zetten de horecazaken hun terras al buiten. Ook dit jaar zal de belleman de bezoekers weer begeleiden. Voor het eerst zal dat Franky Vanacker zijn, die de fakkel overneemt van Leo Delalleeuw.

Kindernamiddag

De dag voor Zoetemarkt, op zondag 9 juni, vindt ‘Gekke Spekke Zundag’ plaats. “Dat is een namiddag voor de kinderen”, verduidelijkt Stef. “Die werd in het leven geroepen nadat we veel opmerkingen hadden gekregen van ouders dat er voor hun kroost niets te doen was. Omdat er de maandag geen plaats meer was op de Dries, plaatsen we het dan maar op zondag.” Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen op ‘Gekke Spekke Zundag’ deelnemen aan workshops en een heel wat spelactiviteiten rond het thema zoet. Meer info op www.zoetemarkt.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.