Zelfs jeugd vindt de weg naar wedstrijd schapen drijven in Loker: “Jongste deelneemster is meisje van 8 jaar”

Lisa (8) nam deel met een bordercollie. Thuis heeft ze wel 17 honden.
Lisa (8) nam deel met een bordercollie. Thuis heeft ze wel 17 honden.
In Loker vindt dit weekend een wedstrijd schapen drijven plaats. Hans Vanmeenen stelde voor de derde keer zijn weide ter beschikking. De sport, die 25 jaar geleden overwaaide uit Groot-Brittannië, wint alsmaar aan populariteit. De wedstrijd lokte deelnemers uit het buitenland en ook de jonge garde ontbrak niet. “Onze jongste deelneemster is een meisje van 8 jaar”, vertelt Hans Vanmeenen.

Op de weide van Hans Vanmeenen aan de Kalissestraat 1 in Loker kwamen zaterdag en zondag 30 honden en hun baasjes samen voor de wedstrijd schapen drijven. De wedstrijd werd gehouden onder de algemene bevoegdheid van de FSB, de Federatie Schapendrijven van België. Het is de derde wedstrijd die Hans Vanmeenen op zijn weide organiseert. “Er zijn dit weekend 30 deelnemende honden. Sommige deelnemers nemen met verschillende honden deel”, legt Hans Vanmeenen uit. “De sport wint alsmaar aan bekendheid en populariteit. Er komen 5 kandidaten uit Nederland en 2 uit Frankrijk. Onze jongste deelnemer is een 8-jarig meisje en ze heeft een redelijk goed parcours afgelegd.” Hans is zelf geen beroepsherder. “Het is een hobby. Ik doe het uit liefhebberij voor de sport.”

Henk Deleu
De hond kijkt aandachtig naar zijn baasje.
Henk Deleu De hond kijkt aandachtig naar zijn baasje.

Parcours afleggen

Het doel van de wedstrijd? “Elke deelnemer moet met zijn hond de schapen samendrijven. Dat gebeurt via vooraf opgestelde regels. De schapen moeten een bepaald traject afwerken in een afgesproken volgorde. Een afwijking van het parcours kost je uiteraard punten”, zegt Hans. Een geslaagd parcours afleggen hangt af van verschillende factoren. “Er kan hier al eens chaos zijn. Het weer, het terrein en het karakter van de schapen zijn enkele factoren die mee bepalen hoe moeilijk het wordt. Je hond moet uiteraard ook willen meewerken. Als je hond een slechte dag heeft, mag je het vergeten.” Op het wedstrijdterrein lopen heel wat bordercollies en dat is niet toevallig. “Dat hondenras is het meest geschikt om te drijven. Het zijn speelse honden, maar kalm en lief.” De 8-jarige Lisa is de jongste deelnemer aan de wedstrijd schapen drijven. Haar vader is kampioen in Frankrijk en is via hem in de hondensport gerold. “Thuis hebben ze 17 honden en elke dag wordt er 10 minuten met elke hond getraind.” De jongedame heeft zelf een hond waarmee ze deelnam in Loker.

Hondensport

Schapen drijven is een hondensport die is ontstaan in Groot-Brittannië. “Veel mensen vinden het tof om te zien, maar begrijpen er niets van. Een 25-tal jaar geleden is het overgewaaid naar België. Er is meer structuur dan vroeger. Er moeten regels gevolgd worden en ook de jury heeft kennis van de sport”, legt Johan Verlinden van de FSB uit. “Schapen drijven evolueert snel. Vanuit België hebben we al kandidaten voor het Europees -en wereldkampioenschap afgeleverd. Hier in Loker is de wedstrijd er eigenlijk voor amusement en voor beginners, al moeten de basisregels wel gerespecteerd worden.

Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk DeleuReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.