Werken dreigen waardevolle vondsten te vernielen

ARCHEOLOOG WIL DUITSE SITE REDDEN, MAAR KRIJGT BEDRAG NIET ROND

Archeoloog Simon Verdegem probeert 140.000 euro in te zamelen om de akker aan de wijk Kapellerie te kunnen ontgraven.
Eric Flamand Archeoloog Simon Verdegem probeert 140.000 euro in te zamelen om de akker aan de wijk Kapellerie te kunnen ontgraven.
De tijd dringt voor archeoloog Simon Verdegem. Hij wil met zijn team 140.000 euro inzamelen om een waardevolle Duitse site uit WO I te kunnen ontgraven, voor er een verkaveling wordt neergepoot. Gisteren stond de teller op 60.900 euro. "We hebben nog een week, dus laat ons positief blijven", aldus de archeoloog.

140.000 euro. Dat bedrag wil archeoloog Simon Verdegem via crowdfunding ophalen om een archeologische opgraving op een akker aan de wijk De Kapellerie in Wijtschate uit te voeren. Er resten hem nog slechts 8 dagen om het bedrag rond te krijgen voor zijn 'project Dig Hill 80'.

Een beeld van een blootlegging op die site waarbij je duidelijk een vertekening ziet van de grond op de plaats waar de fundering zit van een oud molenbedrijf.
Eric Flamand Een beeld van een blootlegging op die site waarbij je duidelijk een vertekening ziet van de grond op de plaats waar de fundering zit van een oud molenbedrijf.

Gesneuvelde soldaten

Op het bewuste stuk grond wil bouwpromotor Patrick Deconinck een verkaveling neerpoten. Omdat die werken archeologisch waardevolle vondsten zouden kunnen vernielen, liet het agentschap Onroerend Erfgoed eerst een onderzoek uitvoeren. Daarbij werd een molenbedrijf ontdekt dat is geïntegreerd in een Duitse verdedigingslinie. "Op het stuk grond werd nooit meer geploegd na WO I", verduidelijkt archeoloog Simon Verdegem. "De funderingen zijn dus nog allemaal aanwezig. In de grond liggen ook een aantal gesneuvelde soldaten. Het is allemaal heel waardevol."

Geld uit VS

In totaal zou de hele (verplichte) opgraving 250.000 euro kosten en daar schuilt het probleem.


"De wet verplicht de bouwheer de archeologische werken te betalen", aldus Patrick Deconinck van immokantoor Vlimm. "Maar zoveel geld neertellen voor het ontgraven van de site betekent meteen dat het voor ons niet meer rendabel is. We kunnen die huizen toch niet verkopen aan prijzen die vergelijkbaar zijn met wat men betaalt voor een woning in een grootstad? Die kost kan niet worden doorgerekend aan de klant." Alles zat een tijdje geblokkeerd tot archeoloog Simon Verdegem met het idee van een crowdfunding op de proppen kwam. In totaal wilden de man en zijn team 140.000 euro verzamelen. Gisteren stond de teller op 60.900 euro, maar binnen 8 dagen loopt de crowdfunding af.


"Ik begrijp ook niet waarom het niet lukt om het bedrag rond te krijgen", zegt de initiatiefnemer. "Opvallend is dat er veel steun komt uit de Verenigde Staten - waar enkele You Tube-kanalen aandacht hebben besteed aan het project- en uit Groot-Brittannië, maar niet uit Vlaanderen. Maar we hebben nog enkele dagen en laat ons positief blijven."


Indien het geld niet kan worden verzameld, dan moet er voor er wordt gebouwd toch een archeologisch onderzoek gebeuren.


"Dat zal echter veel kleiner zijn dan en er zullen daarbij keuzes moeten worden gemaakt. Ook zullen in dat geval wellicht niet alle gesneuvelde soldaten kunnen worden opgegraven."


Het is trouwens niet de bedoeling dat er later nog iets te zien zal zijn van het Duitse bolwerk. Alles wordt geregistreerd en gearchiveerd voor de woningen worden opgetrokken. Patrick Deconinck hoopt dat eventueel de gemeente Heuvelland nog over de brug komt. Minister Geert Bourgeois zegt dat de professionele bouwsector zelf een solidariteitsfonds uit de grond moet stampen om dergelijke projecten te bekostigen. Maar daar is Deconinck het niet mee eens.


"Eigenlijk had de overheid deze lap grond moeten kopen, als het dan toch zo waardevol is wat hier in de grond steekt, en er een permanente tentoonstelling hebben moeten van maken", besluit hij. Meer info: hill80.com