Van 't café tot in de kerk, overal theater

15DE EDITIE 'SPOTS OP WEST' VERWACHT 4.000 BEZOEKERS

Oud-leerlingen van de Kunstacademie Poperinge repeteren het stuk 'De vierde verdieping'. 
EFW Oud-leerlingen van de Kunstacademie Poperinge repeteren het stuk 'De vierde verdieping'. 
Theaterfestival 'Spots op West' palmt van 6 tot 9 juli voor de 15de keer Westouter in. Zowat overal in het dorp kunnen liefhebbers verschillende vormen van toneel bekijken. Een overzicht in cijfers.

"We verwachten zo'n 4.000 bezoekers", zegt Stefaan Deleeck van Opendoek, de koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen. "Meer bezoekers is onmogelijk, want we hebben er geen plaats voor. Maar het is wel onze bedoeling om zoveel mogelijk ruimtes te gebruiken. Er wordt gespeeld op alle mogelijke plekken in het dorp, wat meteen ook het unieke is van dit festival. Je vindt toneel in het café, in een loods, in een landbouwschuur en in de kerk. Ook de kabelbaan wordt gebruikt voor verteltoneel."


"Het is met de 15de keer 'Spots op West' een verjaardageditie", aldus Deleeck. "Deze editie is gelijkaardig met vorige edities, met dat verschil dat we beginnen met een openingsfeest in de spiegeltent op het dorpsplein. Het wordt een feestje voor de vrijwilligers die mee hun schouders onder het project hebben gezet. In feite is alles begonnen met een klein lokaal festival. Spots Op West heeft ondertussen nationale, en zelfs internationale allures gekregen. In 2015 barstte het festival een beetje uit zijn voegen. Opendoek werd erbij geroepen om alles in goede banen te leiden. Vorig jaar hebben we dan wat ingebonden."


Op het programma staan meer dan dertig groepen, afkomstig uit het hele land. Ook een groep 55-plussers brengt onder leiding van Frederik Deschepper een nieuwe productie. "Toneel maken met 55-plussers is een trend uit het noorden van Europa, maar vindt ook hier meer en meer ingang. Dat gebeurt voor een stuk omdat het publiek van het amateurtoneel veroudert, maar ook omdat ouderen die aan theater doen een echte niche worden."


"Twee meisjes en vijf jongens volgen in het kader van het festival een comedystage. Het zijn jongeren die graag iets zouden doen met comedy en het is de bedoeling dat ze tegen zaterdag en zondag een aantal voorstellingen kunnen brengen. Noem het een gok, maar we weten uit ervaring dat zoiets bijna altijd werkt. Zeker met jonge mensen en een goede begeleider."


In de marge van het festival worden er ook twee workshops georganiseerd. "Meer voor mensen die al acteren en nog iets willen bijleren", aldus Stefaan Deleeck. Zaterdag worden deelnemers geïntroduceerd in de Nepalese theatercultuur, terwijl zondag de Maoricultuur uit Nieuw-Zeeland aan de beurt is.


Meer informatie over de programmatie en alle praktische inlichtingen vind je terug op de website van het evenement, wwww.spotsopwest.org.