Sylvie baat voortaan Belvedere uit: “De Kemmelberg moet nu eenmaal een restaurant hebben”

Het restaurant met de befaamde uitkijktoren.
Christophe Maertens Het restaurant met de befaamde uitkijktoren.
Zaakvoerster Sylvie Fioleau (rechts), hier met enkele personeelsleden, aan de zaak.
Eric Flamand Zaakvoerster Sylvie Fioleau (rechts), hier met enkele personeelsleden, aan de zaak.
Belvedere, de horecazaak op de Kemmelberg, heeft met Sylvie Fioleau een nieuwe uitbaatster. De vrouw stond al tot 2013 in de zaak, want haar echtgenoot Rik Vansevenant heeft het restaurant al eens achttien jaar uitgebaat. “De Kemmelberg moet nu eenmaal een restaurant hebben.”

Het pand op de top van de Kemmelberg is een beschermd monument. De uitkijktoren naast het restaurant werd gebouwd in het begin van de jaren twintig, ter vervanging van een vooroorlogs houten bouwsel. In de houten toren was onderaan een berekooi als attractie ingebouwd. Het gebouw was lang eigendom van de familie Geelhand De Merxem. Achttien jaar lang was Rik Vansevenant er de uitbater, samen met zijn echtgenote Sylvie Fioleau. De eigenaars besloten Belvedere te verkopen en maakten daarom een einde aan de huurovereenkomst met Rik Vansevenant, die daarna in de dorpskom van Kemmel restaurant Trilogie heeft geopend. 

Schuldenberg

Bouwondernemer Noël Kindt (88) kocht het pand in 2013 en liet het renoveren. Het restaurant vond pas twee jaar later nieuwe uitbaters. In mei 2015 openden Zeinab Marvani, Amin Ghanbari en Milad Behboudi tearoom en restaurant Belvedere. Het trio werd geboren in Iran en groeide op in ons land. Na een jaar heeft de vrederechter hun contract echter verbroken omdat de uitbaters blijkbaar een torenhoge schuldenberg hadden opgebouwd. In september 2016 werd Alex Hoflack de nieuwe uitbater, maar in april 2018 werd het faillissement uitgesproken.

’s Avonds gesloten

Het restaurant stond weer een jaar leeg, maar sinds het paasweekend kunnen bezoekers er weer iets gaan eten. De nieuwe uitbaatster is Sylvie Fioleau. Het is dus de tweede doortocht van de Française in de Belvedere. De voorbije jaren was ze gastvrouw van de Trilogie in Kemmel. “Iedereen kent Belvedere. Voor veel bezoekers is het pure nostalgie. Veel mensen vinden het dan ook fijn dat het restaurant weer open is. We zijn open van 10 tot 18 uur, behalve op maandag. We gaan voor een nieuw concept, waarbij we bewust hebben gekozen om ’s avonds dicht te blijven.” 

Samen met haar team wil Sylvie er alles aan doen om de zaak weer te doen draaien. “Op een berg als de Kemmelberg hoort een restaurant te zijn. Ook toeristen vinden dat niet meer dan normaal. Het was twintig jaar geleden zo en zo hoort het nu ook.”

Uitkijktoren

 De nieuwe zaakvoerster gaat voor een kwaliteitsvolle zaak met ijsbereidingen, pannenkoeken en wafels. Daarnaast kunnen de bezoekers ook snacks krijgen. “De uitkijktoren is alvast een meerwaarde voor onze zaak”, beseft Sylvie. De uitkijktoren is altijd toegankelijk geweest voor het publiek, maar omdat de toegangspoort gesloten bleef, gingen weinig mensen nog een kijkje nemen. Dat zal nu wel anders zijn. Bezoekers komen meer te weten over de geschiedenis van het bouwwerk bij het naar boven klimmen. Boven staan twee panoramaborden met een verwijzing naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Boven op de top sta je 170 meter boven de zeespiegel. Gratis toegang van 9 tot 18 uur. 

Het restaurant op de Kemmelberg was niet de enige horecazaak die op zoek was naar nieuwe uitbaters. In het centrum van Kemmel is het bekende café Het Labyrint staat nog altijd leeg. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.