Sneller druiven planten met hulp van gps

WIJNBOER DOMINIQUE CLAREBOUT BOEKT TIJDSWINST MET AANGEPASTE MACHINE

Johan Huyghe en Andy Pyck hebben de machine op punt gesteld, Geert Simoen (centraal) plant de druivenstokken.
Eric Flamand Johan Huyghe en Andy Pyck hebben de machine op punt gesteld, Geert Simoen (centraal) plant de druivenstokken.
Dominique Clarebout uit Wijtschate heeft in samenwerking met Loonwerken Jona-Agri en Wijngoed Monteberg een plantmachine voor prei aangepast om druiven te kunnen planten. Wijnboer Dominique Clarebout was het beu om manueel met koorden rechte lijnen te moeten trekken. De gps-gestuurde plantmachine moet daar verandering in brengen.

De eerste aanplant met de nieuwe plantmachine in Wijtschate gebeurde in opdracht van Dominique Clarebout op zijn wijngaard. "Het is ieder jaar zeer arbeidsintensief om manueel rechte lijnen te moeten trekken met koorden. Dat moet kaarsrecht gebeuren aan de hand van lijntjes en lasers. Manueel ben je een week bezig met 15 mensen. Met de nieuwe plantmachine is het geklaard in twee à drie dagen", zegt Dominique. De nieuwe plantmachine is volledig gps-bestuurd.


"Via de gps kan de machine perfect rechte lijnen trekken en worden de druivenplanten op de ideale manier in de grond gestopt. Het is een budgetvriendelijk alternatief voor de dure druivenplantmachines. Bovendien is er in de streek niemand die druiven machinaal kan planten. Je moet al snel naar Luxemburg of Frankrijk gaan om aan een druivenplantmachine te geraken. Dit is dan ook de eerste druivenplantmachine in Heuvelland", aldus de Wijtschatenaar. Het unieke aan dit project is dat het gaat om een omgebouwde druivenplantmachine. Oorspronkelijk deed de plantmachine dienst als preiplanter, maar kreeg dus nu een herbestemming als druivenplanter. Daarvoor deed Dominique een beroep op Loonwerken Jona-Agri die de eigenlijk aanpassingen hebben uitgevoerd.


"We moesten wel wat aanpassingen doorvoeren. Preiplanters moeten heel wat dieper in de grond kunnen grijpen om te kunnen planten. Bovendien is prei ook meer kwetsbaar dan druivenplanten", vertelt Johan Huyghe van Jona-Agri.

Via de gps kan de machine perfecte rechte lijnen trekken.
Eric Flamand Via de gps kan de machine perfecte rechte lijnen trekken.

Bijberoep

Het initiatief voor de machine kwam van Dominique Clarebout. "We hebben samen met Jona-Agri wat gebrainstormd en we zijn tot de conclusie gekomen dat dit de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing is", vertelt Dominique. Dominique Clarebout is wijnboer in bijberoep. "Ik ben eigenlijk wegenwachter bij de VAB. Als wegenwachter moet ik afwisselend zeven dagen werken en zeven dagen rusten. Dit laat me toe om wijnboer in bijberoep te zijn. Het is vooral een hobby en niet iets dat ik voltijds wil uitoefenen", gaat Dominique verder. "Mijn ouders waren vroeger ook landbouwers, maar zijn nu bijna gepensioneerd. Daardoor kwam het land vrij voor mij om te gebruiken. Ik volg de wijngaard op van het begin tot aan het moment van de pluk", besluit Dominique.

Sector in bloei

Vanaf de pluk levert Dominique de druiven aan Wijngoed Monteberg die er op zijn beurt heerlijke Heuvellandse streekwijn van maakt. 20 jaar terug plantte Jean-Pierre Six de eerste druivenstokken in Heuvelland op de flanken van de Monteberg. Zijn zoon Edward zet de traditie verder. "De druivensector in Heuvelland is sterk groeiend. Op dit moment zijn we met zo'n twaalf wijnbouwers actief waarvan enkelen grote spelers zijn, maar de meesten zijn kleine spelers. De kleine spelers versterken echter onze geloofwaardigheid als wijnstreek. Heuvelland staat sterk in zijn kwaliteit en dat begint zich meer en meer te verspreiden", zegt Edward Six.