Na 15 jaar en meer dan 100.000 bezoekers: [F] Experience Museum in Dranouter doet het licht uit

15 jaar geleden was het museum vooruitstrevend, maar nu is de technologie verouderd.
Festival Dranouter 15 jaar geleden was het museum vooruitstrevend, maar nu is de technologie verouderd.
Het [F] Experience Museum in Dranouter sluit definitief de deuren. Vrijdag 25 oktober is de laatste dag waarop mensen het museum kunnen bezoeken. “Bezoekers komen  hier alles te weten over folk en volksmuziek, maar de technologie is verouderd en het museum slaat steeds minder aan.” Eind 2020 opent er een nieuw concept.

Het museum heeft in zijn huidige vorm maar liefst 15 jaar dienst gedaan. Het werd opgenomen in de lijst met 16 meest interactieve musea van België. Bij scholen, muziekliefhebbers en gezinnen met kinderen was het een schot in de roos. De tentoonstelling vertelt over de bronnen van folk en volksmuziek in Vlaanderen. Bezoekers maken kennis met de geschiedenis, de instrumenten, de liedjesboeken, de verschillende dansen, de muzikanten en de festivals. Kinderen kunnen experimenteren met de karaokebox, de accordeonstoelen en het muziektapijt.

Vooruitstrevend

“Van bij de start van Muziekcentrum Dranouter was het de bedoeling om een toeristische rol op te nemen”, aldus directeur Bavo Vanden Broeck. “De naam Dranouter klinkt tot ver buiten de grenzen. We zijn snel na beginnen denken over een permanente bezoekersattractie. Met de steun van Westtoer en Toerisme Vlaanderen zijn we erin geslaagd om de FolkExperience uit te bouwen. We hadden de ambitie om de geschiedenis op een vooruitstrevende manier voor te stellen met touchscreens, de geluids- en filmfragmenten, de instrumenten, geluidskoepels, dansvloer, luisterkamer, klankentapijt, accordeonstoelen en radio’s. Na ruim 15 jaar is de technologie zodanig geëvolueerd dat onze opstelling niet modern meer oogt.”

 Het [F] Experience Museum sluit na 15 jaar de deuren.
Festival Dranouter Het [F] Experience Museum sluit na 15 jaar de deuren.

100.000 bezoekers

“In de beginjaren haalden we makkelijk 15.000 bezoekers per jaar, maar de voorbije jaren moeten we ons best doen om nog boven de 5.000 te raken. We mogen wel trots zijn dat we tijdens de exploitatieperiode ruim 100.000 bezoekers hebben ontvangen. We kregen heel wat scholen op bezoek die hier kennis maakten met het folkgenre, maar ook families en toeristen kwamen over de vloer.”

“Na 15 jaar dienst, raakt het verhaal van het [F] Experience Museum uitverteld”, klinkt het. “De onderhoudskosten wegen niet meer op tegen de bezoekersaantallen die we nog bereiken. We zullen het gebouw renoveren  en een nieuw concept rond muziek starten.”

“Het wordt een doe-museum waar kinderen al spelend kennis opdoen over muziek en onze regio. Tegen eind 2020 hopen we klaar te zijn en eerste bezoekers te kunnen verwelkomen.“

Nog tot en met vrijdag 25 oktober geeft het [F] Experience Museum een korting van 50 procent. Daardoor betaalt een volwassene nog 3 euro.

Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 bezoeken het museum voor 2 euro. Kinderen jonger dan 6 jaar krijgen gratis toegang. Wie in deze periode een groepsactiviteit boekt uit het aanbod van Dranouter Experience, die krijgt het museumbezoek er gratis bovenop.

Het volledige aanbod en alle tarieven vind je op http://experience.festivaldranouter.be.

Festival Dranouter
Ook kinderen vinden hun gading in het museum.
Festival Dranouter Ook kinderen vinden hun gading in het museum.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.