N-VA Heuvelland vraagt maatregelen om lokale handelaars te steunen: “We stellen voor een ‘Heuvellandbon’ in het leven te roepen”

N-VA Heuvelland wil meer steun voor de lokale handelaars.
Henk Deleu N-VA Heuvelland wil meer steun voor de lokale handelaars.
N-VA Heuvelland wil een ‘Heuvellandbon’ in het leven roepen. Dat is een waardebon die inwoners via de webshop van de gemeente kunnen kopen om te besteden in een winkel in Heuvelland. 

“Het gemeentebestuur van Heuvelland heeft in dit coronatijdperk al een paar maatregelen afgekondigd, zowel voor de volksgezondheid als om de gevolgen voor het dagelijkse leven van burgers, verenigingen en middenstanders wat draaglijker te maken”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Ivo Fonteyne uit. “De ene maatregel is al nuttiger dan de andere. De afgelasting van de gemeentebelastingen voor 2020 vinden we een goede zaak, vooral voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben. Maar dat is anderzijds een maatregel die mensen begunstigt die het misschien niet zo nodig hebben.”

Lokaal kopen stimuleren

Maar volgens N-VA blijven de lokale handelaars, horecabedrijven en korte ketenbedrijven wat in de kou staan. “Bij veel zelfstandigen staat het water werkelijk aan de lippen”, gaat Fonteyne verder.  “Gezien de grote inspanning die van iedereen wordt gevraagd om het virus in te dijken, moet iedereen kunnen rekenen op de solidariteit van onze gemeenschap.” 

Op de gemeenteraad van 27 april zal N-VA voorstellen een ‘Heuvellandbon’ in het leven te roepen. “Die kunnen inwoners via de webshop van de gemeente kopen om te besteden bij een handelszaak in onze gemeente. Mensen betalen bijvoorbeeld twintig euro en in ruil krijgen ze een waardebon van vierentwintig euro. De extra vier euro wordt door de gemeente bijgepast en de handelszaak ontvangt onmiddellijk het volle bedrag. De houder van de waardebon kan die dan besteden na de crisis. Een win-winsituatie voor de zelfstandige, die onmiddellijk de broodnodige inkomsten verwerft, en voor de inwoner, die meer koopkracht krijgt voor zijn geld en zo aangemoedigd wordt om te kopen in eigen gemeente.”