Maria blaast 103 kaarsjes uit: "Ze traint zelfs nog met haar rollator"

Maria Cardinael klinkt met haar schoondochter Erna op haar 103de verjaardag.
Foto Flamand Maria Cardinael klinkt met haar schoondochter Erna op haar 103de verjaardag.
Maria Cardinael uit Wijtschate werd gisteren 103 jaar oud. Samen met familie, vrienden en de huisarts hief ze het glas op de speciale gebeurtenis. Ook burgemeester Marc Lewyllie en schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem (Gemeentebelangen) kwamen haar feliciteren.

Maria Cardinael werd geboren op 27 november 1914 in Westouter. De oorlog bracht haar naar Frankrijk en dan terug naar Heuvelland. Haar eerste man, Antoon Couckuyt, met wie ze in 1937 huwde en een zoon kreeg, werd ziek en overleed in 1948. Enkele jaren later trouwde ze met Jozef Ligneel, die in 1999 het leven liet. Ondertussen is ook haar zoon Michel al overleden. "Maar Maria is er nog steeds", zegt schoondochter Erna.


"Wie had gedacht dat ze nog onder ons zou zijn. Het is maar weinigen gegund. Maria eet nog goed, slaapt goed en traint zelfs nog met haar rollator. Haar ogen en oren gaan wat achteruit, maar als de verpleegsters, haar huisarts of ikzelf een beetje te laat bij haar zijn, krijgen we ervan langs hoor. Soms denkt Maria dat ze op de Olympische Spelen zit en maakt ze zelfs nog een pirouette. Puur voor het plezier." (CMW)