Laatste '14-18 fietsroute' passeert Mijnenslag

De fietsers staan in Kemmel klaar om de nieuwe WO I-route te ontdekken.
Foto Eric Flamand De fietsers staan in Kemmel klaar om de nieuwe WO I-route te ontdekken.
Provinciaal toerismebedrijf Westtoer heeft dit weekend de twaalfde en laatste '14-18 fietsroute' in Heuvelland geopend. Die route, Mijnenslag, werd meteen ook uitgetest.

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek. "De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen", zegt Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. De fietsroutes werden telkens opgebouwd rond een specifiek WO I-thema. Bij de laatste, Mijnenslag, zijn de sporen daarvan in Heuvelland, Mesen en Ieper nog steeds merkbaar. Op 17 juni 1917 brachten de Britten 19 dieptemijnen tegelijk tot ontploffing onder de vooruitgeschoven Duitse posities op de Wijtschateboog. Deze vernielden de Duitse stellingen en sloegen enorme kraters in het landschap.


De '14-18 fietsroute' ligt niet volledig op het fietsnetwerk en wordt daarom in één richting bewegwijzerd met zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. (LBR)