Jongeman, die weigert paswoord te geven, vrijgesproken voor hinderen onderzoek

De rechter in Ieper sprak een jongeman vrij nadat hij weigerde zijn paswoord of vingerafdruk te geven voor zijn gsm in een drugsonderzoek
Henk Deleu De rechter in Ieper sprak een jongeman vrij nadat hij weigerde zijn paswoord of vingerafdruk te geven voor zijn gsm in een drugsonderzoek
Een jongeman (19) uit Heuvelland werd door de rechter in Ieper vrijgesproken, nadat hij weigerde het paswoord of zijn vingerafdruk voor zijn gsm te geven in het kader van een drugsonderzoek. 

“Het is een principezaak, maar die man heeft wel degelijk een onderzoek gehinderd”, zei de openbare aanklager op de rechtbank van Ieper. De beklaagde was betrokken bij een drugszaak, waarvoor hij ondertussen een werkstraf kreeg van 160 uur. In het kader van dat onderzoek wilden de speurders een mapje op de gsm van de man bekijken. Die weigerde echter zijn paswoord of zijn vingerafdruk te geven. “Mijn privacy is belangrijker”, zei de man. “De weigering is voldoende om te worden gedagvaard”, aldus de openbare aanklager. “Die man heeft het recht te zwijgen, maar niet om een onderzoek te hinderen.” Meester Kristof Gheysen, die de beklaagde verdedigde, merkte op dat een verdachte nooit moet meewerken aan zijn eigen vervolging.

Handeling 

De rechtbank volgde die redenering en sprak de jongeman vrij. Het verplichten van iemand om zijn medewerking te verlenen in een onderzoek waarbij hij dreigt in de gevangenis te vliegen, is immers in strijd met het zwijgrecht. Dat niet alleen het geven van een paswoord, maar ook het geven van een vingerafdruk in de dagvaarding was opgenomen, is opmerkelijk. Het is immers veel vanzelfsprekender om het zwijgrecht toe te passen op het weigeren te geven van een paswoord dan op het geven van een vingerafdruk. Ondertussen tekende het openbaar ministerie beroep aan tegen het vonnis, wat wil zeggen dat de zaak zal worden overgedaan voor het hof van beroep in Gent. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.