Gemeente laat braakliggende akkers met bloemen inzaaien

Schepen Wieland De Meyer en landbouwer Paul Merlevede zorgen voor bloemenpracht in Westouter.
Gemeente Heuvelland Schepen Wieland De Meyer en landbouwer Paul Merlevede zorgen voor bloemenpracht in Westouter.
In Westouter gaat de gemeente enkele ongebruikte percelen inzaaien als tijdelijke bloemenweide.

“De gemeente heeft in Westouter een aantal gronden liggen die sinds begin dit jaar niet meer verpacht zijn”, zegt schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “Een deel daarvan wordt verkocht samen met de hoeve in de Poperingestraat. Van een ander deel zijn we de opties aan het onderzoeken, zoals verkoop of verhuur.”

Een gevolg is dat een aantal percelen dit jaar niet meer gebruikt worden. De gemeente Heuvelland heeft nu het initiatief genomen om de akkers in te zaaien met bloemen. Het gaat over een oppervlakte van drie hectare in en rond Westouter. “Het is een mooie aanwinst voor de natuur en vraagt weinig onderhoud. De bijen en de vogels hebben baat bij zo’n weides en we hopen dat we een voorbeeld kunnen geven aan onze inwoners. Al heb je maar een klein plaatsje over in je tuin, een stukje bloemenweide is altijd mooi om te zien en goed voor de natuur. Volgend jaar zouden de percelen opnieuw door de boeren gebruikt worden, de akkers liggen namelijk in landbouwgebied.”

De percelen werden ingezaaid door landbouwer Paul Merlevede. “Ik zaai geregeld bloemenweiden in voor de provincie of het Vlaamse Gewest, maar het is de eerste keer dat ik dit voor de gemeente doe. In het mengsel zitten grassen, maar ook eenjarige bloemen die de hele zomer zullen bloeien en zonnebloemen die in het najaar een mooi plaatje zullen vormen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.