Extreme hitte tast fruit aan, ook wijnbouwers hebben schade

Wijnboer Frederik Debruyne knipt het teveel aan druiven weg. “Ik heb maar weinig schade door de hitte, er zijn collega’s die zwaarder getroffen zijn.”
Henk Deleu Wijnboer Frederik Debruyne knipt het teveel aan druiven weg. “Ik heb maar weinig schade door de hitte, er zijn collega’s die zwaarder getroffen zijn.”
De hitte van de vorige week zorgde bij veel fruitboeren voor ferme schade. Dat was vooral het geval bij appel- en perenkwekers. Ook bij wijnbouwers sneuvelden vruchten. Bij Frederik Debruyne van wijndomein Neuve-Eglise bleef het beperkt. “Bij hoge temperaturen stoot de plant vruchten af uit zelfverdediging.”  

Bij Frederik Debruyne (38) van wijndomein Neuve-Eglise in Nieuwkerke viel de schade na de hittegolf goed mee. “Maar dat komt omdat mijn wijnranken niet staan opgesteld in noord-zuidrichting, zodat de planten elkaar schaduw geven”, aldus Frederik. “Bij collega’s waar dat wel het geval is, is de schade groter.” De wijnboer schat dat er 1 tot 2 procent van zijn druiven naar de knoppen zijn. “Wat dus niet veel is. Ik ga geen fles minder moeten produceren, althans tot nu, want er kan nog van alles gebeuren.”

Bij hoge temperaturen begint de plant zichzelf te verdedigen omdat hij niet genoeg vocht uit de grond kan trekken ten opzichte van wat wordt verdampt. De druivenplant stoot dan vruchten af, er zijn druiven die gewoonweg gaan verdrogen. “Ik heb gemerkt dat er meer schade is aan trossen die echt in de zon hangen.”

De wijnboer is momenteel aan het snoeien, maar vorig week deed hij dat met opzet niet. “Mijn wijnranken staan wat wild, maar dat komt omdat we er niet wilden aankomen met die hoge temperaturen. Als je knipt raakte de druif ‘gestresseerd’.”

Frederik, die in Ieper woont,  heeft een officieel weerstation tussen zijn ranken hangen. “In een kastje was het vorige week dinsdag en woensdag 36,5 graden en donderdag klom het kwik gedurende drie uren tot 39,5 graden. In principe kan een druivelaar tegen de warmte, het is een robuuste plant. Zo’n extreme temperaturen zijn echter niet goed.”

De plant stoot bij grote hitte druiven af.
Henk Deleu De plant stoot bij grote hitte druiven af.

De kweker vermoedt dat door de klimaatsverandering er om de drie jaar wel een periode met extreem hoge temperaturen zal zijn. “Het is nu zelfs al het tweede jaar op rij”, klinkt het. “In het algemeen warmt het nog steeds op, zo zitten we hier nu met een klimaat gelijkaardig aan dat in de Bourgondië in de jaren 70 van de vorige eeuw.”

De wijnboer begon in mei 2016 met het aanplanten van zijn wijngaard. Hij kweekt Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Blanc. “De ene druif is wel beter bestand tegen de warmte dan de andere. Chardonnay bijvoorbeeld kan er goed tegen”, aldus de wijnbouwer. De eerste witte wijnen van het domein kunnen in 2019 worden verwacht, de rode wijnen vanaf 2020.

Door de hitte en de zon zijn de appels verbrand en
zijn de appels niet meer bruikbaar voor consumptie

Simon Vervisch, appelkweker

Bij de kwekers van appelen en peren veroorzaakte de hitte een grotere schade. Dat was onder meer het geval in de appelboomgaarden van Simon Vervisch in Boezinge. “Door de hitte en de zon zijn de appels verbrand en die appels zijn niet meer bruikbaar voor consumptie”, zegt de fruitboer. “De appels die in de zon hingen haalden een temperatuur van 53 graden.” Veertig procent van de appeloogst van de boer is verloren.

De schade bleef echter heel beperkt.
Henk Deleu De schade bleef echter heel beperkt.
De maximum temperatuur was 39,5 graden.
Henk Deleu De maximum temperatuur was 39,5 graden.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.