Entre-Deux-Monts opnieuw in de prijzen

WIJNBOUWER BEHAALT DRIE MEDAILLES TIJDENS WEDSTRIJD 'BESTE BELGISCHE WIJN'

Martin Bacquaert toont de winnende wijnen op zijn domein. Met de linkse houtgelagerde Pinot Noir 2016 won hij zilver. Met de twee rechtse wijnen, de witte Pinot 2016 en de mousserende Wiscoutre, behaalde hij een gouden medaille.
Eric Flamand Martin Bacquaert toont de winnende wijnen op zijn domein. Met de linkse houtgelagerde Pinot Noir 2016 won hij zilver. Met de twee rechtse wijnen, de witte Pinot 2016 en de mousserende Wiscoutre, behaalde hij een gouden medaille.
Het wijndomein Entre-Deux-Monts uit Westouter valt opnieuw in de prijzen. Op de wedstrijd van 'Beste Belgische Wijn' haalde de wijnbouwer twee gouden én een zilveren medaille binnen. "Die laatste kregen we voor onze houtgelagerde Pinot Noir 2016. Het is een bewijs dat we ook kwaliteitsvolle rode wijn kunnen maken", zegt Martin Bacquaert (36).

Het zijn drukke dagen op het wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter. De pluk is volop bezig, maar er is wel nog tijd genoeg om aan wedstrijden deel te nemen, en dat niet zonder resultaat. "We behaalden drie medailles op de wedstrijd voor de 'Beste Belgische Wijn', georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers", zegt Martin Bacquaert trots. "We kregen een gouden medaille voor de mousserende wijn 'Wiscoutre' en de witte wijn 'Pinot 2016'. Als enige rode wijn uit 2016 kregen we een zilveren medaille voor onze houtgelagerde Pinot Noir 2016. Hiermee bewijzen we dat we ook kwaliteitsvolle rode wijn kunnen maken. We zijn heel tevreden, want van onze vier ingestuurde wijnen vielen er dus drie in de prijzen. Belgen streven sowieso naar kwaliteit, dus als je hier dan nog prijzen binnenhaalt, is dat heel wat." Voor de uitreiking wordt gewerkt met een puntensysteem. Vanaf een bepaald aantal punten krijg je een medaille.


Ondertussen is men op de wijnsite druk bezig met de pluk. "Vandaag (gisteren, red.) werd de Chardonnay geplukt en onder meer de Pinot Noir en de Kerner volgen nog", aldus Martin. "We zijn twee weken geleden begonnen met plukken, buiten een klein perceeltje dat we eind augustus al deden. De pluk is extreem vroeg dit jaar. Dat komt door het weer." In ons land wordt meer mousserende en witte wijn gemaakt dan rode. "Dat komt omdat we een koel klimaat hebben, waardoor het het meest voor de hand liggend is om die wijnen te produceren. We doen een klein beetje rood, maar dan in de warmere jaren. Dit is nu het derde jaar op rij."

Jasmien Van Lerberghe komt helpen met de pluk.
Eric Flamand Jasmien Van Lerberghe komt helpen met de pluk.

Grootste in provincie

Het wijndomein gaat volgend jaar nog 1 hectare rode druivensoort Acolon aanplanten. "Dan komen we in totaal op 17 hectare, goed voor 100.000 flessen. Dat is toch al de moeite." Entre-Deux-Monts is daarmee de grootste wijnbouwer in de provincie en de derde grootste van het land. Ze zetten hoofdzakelijk af in België, maar zo'n 10 procent van de flessen gaat naar het buitenland. "Dat zijn Zwitserland, Nederland, Luxemburg en zelfs Frankrijk. Bijvoorbeeld in Bordeaux is er een Cité du Vin, een internationale cité waar heel wat wijnen tentoongesteld staan en wij staan daar als enige Belgische wijn tussen."

Vaste medewerkers

Het domein werkt met drie vaste mensen in dienst. "Nu zijn er wel een aantal losse krachten die bijspringen voor de pluk", aldus Martin. "Ook kwam een klas uit de afdeling Toerisme van de Heilige Familie een handje toesteken. We hebben dit jaar ook al tien stagiairs gehad."


Jasmien Van Lerberghe (19) uit Oostvleteren studeert 'groenmanagement' in het 2de jaar in Vives in Roeselare. "Ik ben geïnteresseerd in klein fruit en was nog op zoek naar een stageplaats. Ik ken iemand die hier al eerder stage liep en die was heel tevreden. Zo ben ik hier terechtgekomen. De teelt van druiven interesseert mij wel meer dan de wijn zelf."