Eigen Kweek-dj bergt draaitafel op

ERIC FLAMAND DRAAIDE 40 JAAR LANG IN ZOWAT ELKE ZAAL IN DE REGIO

Dj Eric tijdens één van zijn laatste feesten.
Eric Flamand Dj Eric tijdens één van zijn laatste feesten.
Fans van Eigen Kweek kennen hem als dj op het trouwfeest van Frank en Julita en in de ruime regio is hij bekend van zijn passage in zowat elke zaal. Maar na veertig jaar bergt Eric Flamand (57) zijn draaitafel op. "De muziek die tegenwoordig gemaakt wordt, is steeds minder mijn ding", verklaart hij. "En ik verteer de nachtelijke uren ook minder goed."

Eric, die ook fotograaf is voor onze krant, begon op 17-jarige leeftijd in café 't Kanon in Mesen, dat toen uitgebaat werd door de ouders van huidig Mesens burgemeester Sandy Evrard. "Ik volgde toen les in het VTI", vertelt Eric. "In de eerste jaren mochten we zelf kiezen wat we zouden maken in de praktijkles. Aangezien ik toen al een muziekfan was en we geen platen konden mixen met een klassieke platenspeler, koos ik voor een mengpaneeltje. Een jaar later begon ik een versterker te bouwen en zo hadden mijn vriend Filip Deconick en ik na verloop van tijd een hele installatie. We mochten toen voor het eerst draaien op een feest in 't Kanon. Omdat we slechts een handvol LP's hadden, had de uitbaatster alle plaatjes voor ons uit de jukebox gehaald. We kregen de smaak te pakken en al snel kwamen er aanvragen om in de hele regio op te draven."

Eric Flamand

Cd's

Toen Eric 25 jaar was, verhuisde zijn dj-maatje Filip naar Brussel, waarna hij op zijn eentje plaatjes ging draaien. "Toen was het dj'en al sterk veranderd", herinnert Eric zich. "Je had de opkomst van cd's, die je toelieten om sneller van nummer te veranderen en die ook veel gemakkelijker waren. Tegenwoordig heb je zelfs met één computer al bijna genoeg. Maar los van een goede installatie moet je vooral goed kunnen aanvoelen wat de juiste muziek is voor het publiek. Ook het feit dat ik nog danslessen gevolgd heb en dus ook perfect weet wat een chachacha of een rumba is, werd geapprecieerd. In de jaren tachtig was dat soort stijldansen erg modern."

Uit de oude doos: Eric in 1996, met de eerste dubbele cd-speler.
Eric Flamand Uit de oude doos: Eric in 1996, met de eerste dubbele cd-speler.

Generatiekloof

Eric zag in zijn carrière zowat alles passeren op de dansvloer. "Eén van de vreemdste avonden was ongetwijfeld dat huwelijksfeest waar de twee families het met elkaar aan de stok kregen. Ze begonnen haast te vechten in het midden van de dansvloer. Maar ik heb ook nog meegemaakt dat de zaaleigenaar om 5 uur 's ochtends tot vijf keer toe de stekker uit het stopcontact moest trekken omdat we plaats moesten maken voor een volgende activiteit in de zaal."


Maar nieuwe herinneringen komen er dus niet meer bij. "De generatiekloof is te groot aan het worden", legt Eric uit. "De muziek van vandaag is niet echt mijn ding meer en je recupereert ook minder snel. Wanneer ik tot laat in de nacht plaatjes draai, dan voel ik dat veel meer dan vroeger."


Eén herinnering springt er wel uit: zijn passage in de Eén-serie Eigen Kweek. "Ik draaide op de kermis in Mesen en werd daar gespot door de cameraploeg. Ze vroegen me of ik me kon vrijmaken voor een opname daags erna. Ik had geen idee wat ik moest verwachten en of ik überhaupt in beeld zou komen. Maar ik had niet verwacht dat ik minutenlang te zien zou zijn. Ik kreeg daarna zelfs een uitnodiging van een Gentse studentenclub, maar die heb ik maar beleefd afgewezen. Maar het was een hele mooie afsluiter van een hele mooie periode."