CD&V-oppositie wil kerken verlichten tijdens de kerstperiode

Oppositiepartij CD&V wil tijdens de kerstperiode alle kerken van de gemeente, ook die van Kemmel (foto), in het licht laten baden.
Henk Deleu Oppositiepartij CD&V wil tijdens de kerstperiode alle kerken van de gemeente, ook die van Kemmel (foto), in het licht laten baden.
Op de gemeenteraad van Heuvelland stelde oppositiepartij CD&V voor om de kerken te verlichten tijdens de kerstperiode. “Dat druist echter in tegen de inspanningen die we ondernomen hebben om de kosten en de CO2-uitstoot van de openbare verlichting te minderen.” 

“In Heuvelland hebben we acht mooie kerken. In elk dorp is de kerk een blikvanger”, zegt oppositieraadslid Geert Debergh. “Tijdens deze donkere dagen plaatsen veel inwoners en verenigingen feestelijke kerstverlichting. Om die sfeer nog meer te versterken vragen wij om alle kerken te verlichten met verstralers ingebouwd in de grond. Uit de bevraging van november 2017 bleek dat 75 procent van de inwoners hier voorstander van is.”

CD&V Heuvelland stelt voor dat alle kerken van Heuvelland iedere dag worden verlicht vanaf 12 december tot en met 6 januari van zonsondergang tot en met zonsopgang. Het gemeentebestuur ziet dat echter niet zitten.

CO2-uitstoot 

“Dat voorstel druist volledig in tegen de inspanningen die we ondernomen hebben om de kosten en de CO2-uitstoot van de openbare verlichting te minderen. Het zou wel gek zijn om de openbare verlichting te doven, maar dan de kerktorens te verlichten”, reageert schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem (Gemeentebelangen). “Hoeveel het plan zou kosten heeft de oppositie niet berekend, maar de kostprijs is immens: naast de investeringskost om nieuwe lichten te plaatsen van maar liefst 130.000 euro is er ook nog een jaarlijkse energiekost. Dat geld kan volgens ons nuttiger besteed worden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.