Camera's keren terug naar 'Wietschate'

OPNAMES TWEEDE SEIZOEN 'EIGEN KWEEK' STARTEN IN VOORJAAR

Een archiefbeeld van de opnames voor het eerste seizoen.
Foto Flamand Een archiefbeeld van de opnames voor het eerste seizoen.
Het tweede seizoen van de populaire televisiereeks 'Eigen Kweek' zal opnieuw de Heuvellandse deelgemeente Wijtschate - Wietschate, zo u wil - als decor krijgen. "En daar kunnen we alleen maar blij om zijn", zegt burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen). "Seizoen één gaf immers al een flinke duw aan het lokale toerisme."

'Eigen Kweek' vertelt het verhaal van het gezin Welvaert: aardappelboeren uit Wijtschate die wiet kweken om hun financiële problemen op te lossen. Het eerste seizoen was meteen een schot in de roos en een vervolg was bijna onvermijdelijk. En nu komt ook het goede nieuws dat de cameraploegen ook voor het tweede seizoen in het voorjaar van 2015 naar Heuvelland afzakken.


"Toen bekend werd dat er een tweede reeks zou komen, hadden wij nog geen contact met het productiebedrijf gehad", zegt burgemeester Marc Lewyllie. "De schrik zat er dus wel even in dat de opnames misschien niet langer bij ons zouden plaatsvinden. Maar ondertussen hebben we al enkele keren samen gezeten met Eyeworks en kunnen we met zekerheid zeggen dat de ploeg naar onze gemeente terugkeert. Een beslissing waar wij alleen maar heel blij om kunnen zijn. De samenwerking is altijd heel vlot verlopen en een goede zaak geweest voor het toerisme in onze gemeente."

Toeristische rondrit

In de reeks werden bijvoorbeeld de kabelbaan en zelfs de kerk van Wijtschate mooi in beeld gebracht, wat heel wat extra toeristen opleverde. Het VVV Toerisme van de gemeente speelde hier bovendien handig op in door een rondrit langs verschillende locaties uit 'Eigen Kweek' uit te werken. Maar ook horeca-zaken, zoals praat- en eetcafé Sint-Hubert, deed mee, met een heus 'shit-of-mouse'-gebakje.


Nochtans heeft Heuvelland geen duizenden euro's veil om de televisiereeks in de gemeente te houden. Daar zijn immers onvoldoende financiële reserves voor. "We zijn met de mensen van het productiehuis gaan samenzitten en zijn tot eenzelfde akkoord gekomen als voor het eerste seizoen", legt burgemeester Lewyllie uit. "We kunnen hen geen zuiver financiële steun bieden, maar staan wel klaar met logistieke hulp. Dat gaat van het vrijmaken van voldoende parkeerplaatsen, tot het afzetten van een straat voor opnames. We doen al het mogelijke om het de opnameploeg zo aangenaam mogelijk te maken."


Vermoedelijk zullen de opnames voor de nieuwe reeks in het voorjaar van 2015 starten. Er zal grotendeels gebruik gemaakt worden van dezelfde locaties als in de eerste reeks. Al is er ook één locatie die we niet meer te zien krijgen: het Poperingse zwembad. Dat was in het eerste seizoen het geliefkoosde plekje van zoon Steven Welvaert om uit te gaan en wiet te kopen. Het zwembad werd in september echter afgebroken en de bouw van een nieuw bad is volop bezig.