Buikgriep in rusthuis Wijtschate nog niet voorbij en nu ook besmettingen in Diksmuide

Het ergste lijkt voorbij in rusthuis Sint-Medard in Wijtschate.
Eric Flamand Het ergste lijkt voorbij in rusthuis Sint-Medard in Wijtschate.
“Het ergste is voorbij, maar waakzaamheid blijft geboden.” In rusthuis Sint-Medard in Wijtschate zullen de activiteiten dit weekend nog altijd op een laag pitje verlopen, want nog steeds raken mensen besmet met het norovirus. Ook in Diksmuide zijn ondertussen nieuwe besmettingen vastgesteld.   

De uitbraak van het norovirus in rusthuis Sint-Medard in Wijtschate is nog niet voorbij. “Twee van de drie afdelingen zijn ziektevrij, maar op de derde afdeling zijn nog enkele mensen ziek. Gisteren (woensdag) stelde de dokter geen nieuwe besmettingen vast, maar vandaag heeft weer iemand de buikgriep gekregen”, zegt burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen). “Ook onder het personeel zijn nog altijd twee mensen geveld. De maatregelen blijven dus van kracht. Zo moet iedereen op zijn kamer blijven, dit weekend zal er geen mis plaatsvinden en we verhuizen het dorpsrestaurant naar een andere plek. We moeten drie dagen ziektevrij zijn voor we de maatregelen kunnen opheffen. Of we ons daarop kunnen voorbereiden? Neen, we hebben gewoon pech gehad. Iemand heeft de ziekte binnengebracht, maar het is onmogelijk te achterhalen wie. Hopelijk is het snel voorbij.”

Mondmaskers

De uitbraak in Wijtschate is geen alleenstaand geval. Er waren eerder al besmettingen in rusthuis Ter Luchte in Ruddervoorde en in Stokkem. Ook in rusthuis Yserheem in Diksmuide zijn heel wat bewoners getroffen door het norovirus. “Het is uitzonderlijk dat zoveel mensen het virus hebben”, bevestigt schepen Jan Van Acker (Idee Diksmuide). “Het gaat om een derde van de 104 bewoners. Het is nog niet helemaal zeker dat het om het norovirus gaat, maar het vermoeden is groot. Daarom hebben we een aantal maatregelen genomen. Zo is de cafetaria al zeker tot en met morgen gesloten, iedereen moet de handen voldoende ontsmetten en bewoners die ziek zijn, moeten op hun kamer blijven. We raden bezoekers ook af verschillende senioren te bezoeken om verspreiding tegen te gaan. Het personeel draagt ook mondmaskertjes.”

Dodelijk

Volgens microbioloog Stijn Jonckheere, specialist in het Jan Yperman Ziekenhuis, krijgt iedereen in zijn leven meermaals af te rekenen met het virus. “Doorgaans leidt een infectie niet tot langdurige klachten. De incubatieperiode bedraagt een dag en normaal ben je twee tot drie dagen ziek. Het is vooral de combinatie van braken en diarree die doet denken aan een infectie met norovirus. Andere symptomen zijn misselijkheid en lichte koorts.” Bij sommige mensen kan de ziekte wel ernstig verlopen. “Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde immuniteit bijvoorbeeld. In het slechtste geval kan de patiënt er aan sterven. Men schat dat ongeveer 0,5 procent van de sterfte van mensen ouder dan 85 jaar te wijten is aan norovirus.” 

Maatregelen

Het norovirus is ook erg besmettelijk. “Een zieke scheidt het virus massaal uit via ontlasting en er is niet veel nodig om iemand te besmetten. Minder goede handhygiëne bijvoorbeeld. Zo kan het virus ook via voorwerpen, zoals een gsm, worden doorgegeven.” Op plaatsen waar veel mensen samen zitten, is er een risico op een uitbraak van buikgriep. “We horen regelmatig dat het virus toeslaat op een jeugdkamp of een cruise schip. Maar ook een rusthuis of een ziekenhuis kan worden getroffen, zoals er nu meerdere voorbeelden zijn. Het is dan belangrijk snel maatregelen te nemen, zodat het virus zich niet kan verspreiden. Goede handhygiëne, isolatiemaatregelen (de patiënt alleen in de kamer en het dragen van een schort, handschoenen en mondmasker door de zorgverleners) en speciaal onderhoud waarbij de hele omgeving van de patiënt wordt ontsmet zijn daarbij belangrijk.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.