Baba Yega ontsnapt uit commandobunker

POPULAIRE DANSGROEP MAAKT LANGSPEELFILM IN HEUVELLAND

De dansers van Baba Yega in de commandobunker onder de Kemmelberg.
Eric Flamand De dansers van Baba Yega in de commandobunker onder de Kemmelberg.
De commandobunker op de Kemmelberg in Heuvelland deed de afgelopen dagen dienst als opnamestudio voor de eerste langspeelfilm van Baba Yega. Baba Yega raakte bekend als winnaar van Belgium's Got Talent. "Het is de bedoeling om in de film alle mooie heuvels van Heuvelland te tonen", aldus producent Emanuel Vanderjeugd.

Er was de afgelopen dagen een ongewone bedrijvigheid aan en in de commandobunker op de Kemmelberg. Daar werden namelijk de opnames gemaakt voor de eerste langspeelfilm van Baba Yega, de gemaskerde figuren die razend populair werden na hun overwinning in de talentenjacht Belgium's Got Talent op VTM. In de film verdwijnt één van de vijf Baba's van de aardbodem en moeten zijn vrienden hem terugvinden. Daarbij nemen ze het op tegen de kwaadaardige Cordelia Zen, die alle kinderen van hun spontaniteit en levensvreugde probeert te beroven.

Producent Emanuel Vanderjeugd.
Eric Flamand Producent Emanuel Vanderjeugd.

Fictie maken

De kinderprent wordt gemaakt door het Antwerpse productiehuis Geronimo. Producent en cameraman van dienst is Emanuel Vanderjeugd, broer van Francesco, burgemeester van Staden. "Ik ben eigenlijk begonnen als cameraman en in 2011 hebben we het productiehuis opgestart. Noodgedwongen ben ik toen ook een beetje producent geworden. Tot nu hebben we vooral televisieprogramma's en kortfilms gemaakt en dit is eigenlijk onze eerste langspeelfilm. De zin was om fictie te maken was groot. Ondertussen hadden we Baba Yega leren kennen en omdat mijn kinderen grote fan zijn, kon ik de kans niet laten liggen."

Vriendelijke mensen

Dat de producent voor Heuvelland en de bunker op de Kemmelberg koos, is geen toeval. "Ik ken de bunker vrij goed. Ik ben afkomstig uit de streek en als jonge gast kwam ik hier vaak voorbij terwijl ik aan het trainen was voor een triatlon. Het is altijd mijn bedoeling geweest iets in Heuvelland te doen en eigenlijk ook een film over L&H (spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, red.) te maken, wat ik nog altijd van plan ben. Nu zijn we hier vroeger dan voorzien beland. Ach, ik wou absoluut iets doen in West-Vlaanderen. De mensen zijn hier heel vriendelijk en staan altijd klaar om te helpen. Hier kan je op je gemak werken, wat echt fijn is."

Museum

Voor Emanuel was de bunker de ideale locatie voor de ondergrondse duistere wereld van het personage Cordelia, waar ze de kinderen opnieuw discipline bijbrengt. De producent kwam de bunker een eerste keer op kousenvoeten binnen met de vraag of er niet eens een film kon worden opgenomen kon worden. "Het is een museum en je weet dat je daar heel voorzichtig mee moet omgaan. Tot mijn verbazing mocht alles worden verplaatst en mochten we zelfs voorwerpen gebruiken. De enige voorwaarde was dat we nadien alles netjes op hun plaats terugzetten." Het team heeft er zo'n tien draaidagen opzitten in de Westhoek. "De meeste scenes zijn in de bunker gedraaid, maar het is de bedoeling dat de mooie omgeving van Heuvelland aan bod komt."

Beperkt budget

Ondanks het beperkte budget van ongeveer een half miljoen euro probeert het productiehuis toch heel wat speciale effecten in te planten.


"We hebben al vuurwerk gehad, een ruimteschip gebouwd en de Baba-mobiel gemaakt. Tevens werken we met veel topacteurs (onder meer Barbara Sarafian, Joke Devynck, Marc Van Eeghem, Rik Verheye, Stefaan Degand, Tom Audenaert en Sam Louwyck spelen mee in de film, red.) die allemaal correct betaald moeten worden. Veel productiehuizen beginnen pas aan een project met het dubbel van het budget. Wij proberen door heel efficiënt te werken alles rond te krijgen. Trouwens, het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een budget van 3 à 4 miljoen euro te verzamelen om een film te maken."


Aan de Baba-film werken ook 25-tal figuranten mee. "Toen ik op 56-jarige leeftijd op brugpensioen ging ben ik als figurant begonnen", aldus Marc Deconinck (62) uit Brielen. "Het is eigenlijk begonnen met 'In Vlaamse Velden' en ondertussen deed ik zo'n 30 figuraties. Deze film is echter iets speciaals. Die mannen staan geen minuut stil, het zijn echt acrobaten. Ook het feit dat we in de bunker binnen mogen, maakt het wel heel plezant."


De film, die een uur en veertig minuten duurt, komt uit op 28 maart over heel Vlaanderen. "Vergeet de klassieke kinderfilm, wij gaan met deze prent de kinderfilm opnieuw uitvinden", aldus nog de producent.