Acteur naar VS om gedicht voor te dragen

FRANK VERDRU EN MUZIKANTEN BRENGEN 'MOEDER ZONDER MEER'

Westouter Frank Verdru gaat gedicht brengen in Nashville.
Eric Flamand Westouter Frank Verdru gaat gedicht brengen in Nashville.
Samen met enkele muzikanten reist acteur Frank Verdru (58) binnenkort naar de Verenigde Staten om er de productie 'Moeder zonder meer' te spelen. Het muzikaal gezelschap brengt het stuk zowel op 10 als 11 november in Nashville. "Ik ben best wel trots hieraan te mogen deelnemen."

Een drietal jaar geleden werd acteur Frank Verdru aangezocht om een 15 bladzijden lang gedicht op muziek voor te dragen. Het ging om het stuk 'Moeder zonder meer' geschreven door Luc Vanhauwaert voor muziek van Piet Swerts. Swerts is als componist gekend van onder meer 'A Symphony of Trees', geschreven ter herdenking aan de derde slag van Passendale en gespeeld in de kathedraal van Ieper.

Toegankelijke productie

"Het was klarinetsolist Eddy Vanoosthuyse, met wie ik ooit nog muziek studeerde, die mijn naam opwierp en zo raakte ik bij het project betrokken", aldus Frank. 'Moeder zonder meer' is het verhaal van een moeder van wie de zoon en zijn vriend sneuvelt tijdens de oorlog. Het is een heel toegankelijke productie gebracht met een ensemble van klarinet, twee violen, altviool, cello, basklarinet, piano en slagwerk met een koor. De tekst is voor 70 procent in het Nederlands en voor de rest in het Frans, Duits en Engels. Het publiek in Nashville zal alles simultaan vertaald krijgen. "Het is niet gemakkelijk om het gedicht voor te lezen op de muziek, je moet echt heel goed opletten. Gelukkig is het heel toegankelijk stuk", aldus Frank.

Gastmuzikant

Het tweede deel van de voorstelling wordt ingevuld met 'Brieven van de Ziel', van Jurgen De Pillecyn. "Die brieven werden door soldaten naar huis gestuurd."


De vertoning werd opgemerkt door een dirigent van het Nashville Symphony Concert, die als gastmuzikant in Vlaanderen was. De Amerikaan wierp meteen op dat het stuk ook in Nashville moest worden gespeeld. De dirigent zei erbij daar werk van te zullen maken. Zal wel, dacht Frank Verdru aanvankelijk, maar tot zijn grote verbazing zit hij binnenkort op het vliegtuig richting de USA. "Ik ben eigenlijk wel trots om daarvan deel te mogen uitmaken", klinkt het. Frank en zijn kompanen gaan onder meer een voorstelling brengen in het Parthenon in Nashville, een betonnen replica van het origineel Parthenon in Athene. "Daarnaast zal er wel wat tijd zijn om de stad eens te verkennen", klinkt het. Wie niet kan meereizen naar de Verenigde Staten, krijgt de kans om het alles bij ons te zien. Op 24 november om 20.15 uur doen de acteur en muzikanten hun ding in het In Flanders Fields Museum Café in Ieper. Er zijn nog kaarten te verkrijgen via www.artofmusic.be of www.orfeo.be.

Herwerking

Voor Frank Verdru zijn het drukke tijden. Zo is hij ook bezig met een herwerking van 'Nooit brengt oorlog vrede' van Marieke Demeester. Frank speelde daarin mee toen hij 18 jaar oud was en het stuk was van grote betekenis voor het amateurtoneel. De productie waaraan meer dan dertig acteurs en muzikanten meewerken, zal rond Pasen worden gebracht in OC Rookop in Reningelst.