"We lijden elke keer schade"

KOUDEKOTSTRAAT ZOEKT DEFINITIEVE OPLOSSING NA WATEROVERLAST VAN DONDERDAG

Josy Lippinois aan het akkerveld, dat zichtbaar hoger gelegen is dan zijn grond.
Foto JVK Josy Lippinois aan het akkerveld, dat zichtbaar hoger gelegen is dan zijn grond.
De wateroverlast die donderdag enkele woningen in de Koudekotstraat trof, is helaas geen nieuw fenomeen. 'Boosdoener' is een stuk akkerland aan de achterkant van de woningen. "Niemand treft schuld, maar het is wel hoog tijd voor een definitieve oplossing", zegt bewoner Josy Lippinois.

Wanneer de regen met bakken uit de hemel valt, slaat bij Josy de schrik om het hart. De kans is in zo'n geval immers groot dat het water zijn woning binnendringt, zoals afgelopen donderdag nog maar eens bleek. "Het probleem ligt bij het één hectare grote akkerveld aan de achterkant van mijn huis", zucht hij. "Wij wonen min of meer in een hoek, waardoor het water zich hier verzamelt. Het water in het beekje langs het veld komt dan ook heel hoog te staan, terwijl ons huis eigenlijk lager gelegen is. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Intussen was het alweer een tijd rustig gebleven, maar rond kerstdag was het weer prijs. Maar zo erg als afgelopen donderdag: dat was al lang geleden."


Josy plaatste in het verleden al extra beton tegen de muur achteraan zijn pand, maar dat helpt niet echt. Volgens zoon Bavo komt het vocht dan ook via de grond het huis binnen. "Het is nu niet zo dat er een rivier door onze woning stroomt, maar nat is het zeker. Alles loopt dan ook door naar de lager gelegen straat. In de badkamer staan alle meubels al op houten blokken. Elke keer zitten we met schade en op den duur begint ook onze verzekeraar zich vragen te stellen."


Buurvrouw Valerie Deknock zat donderdag ook met natte voeten. De vrouw is naaister in bijberoep en was in haar ateliertje aan het werk toen ze plots water zag binnenlopen. "Ik schrok mij rot. Toen ik achteraan een kijkje ging nemen, bleek de tuin blank te staan. We hebben een gat geboord in de buitenmuur om het water te laten weglopen, maar schade konden we niet vermijden", zegt Valerie, terwijl ze een natte muur toont. "Ik plaats de spullen van mijn klanten en mijn naaimachines al niet meer op de grond. Het is gewoon niet veilig."


Voorts kregen ook enkele andere buren water binnen, de ene al wat meer dan de andere. Een definitieve oplossing dringt zich op, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Een sloot graven lijkt mij niet aan de orde", zegt Josy. "Dan komt het water gewoon bij andere bewoners terecht. Misschien moeten de buizen die naast mijn huis naar de straatriolering lopen, aangepast worden. Nu hebben die een diameter van slechts 30 cm, wat te smal is bij hevige regenval. Pas op, ik werp naar niemand een steen. Mar we moeten wel tot een definitieve oplossing komen."

Valerie Deknock haalde ook vrijdag de trekker nog eens over de vloer.
JVK Valerie Deknock haalde ook vrijdag de trekker nog eens over de vloer.

Specialist

Xavier Vermeersch, de eigenaar van het stuk akkerland die ook in de straat woont, is zich bewust van het probleem. "Wateroverlast is voor niemand leuk en ook ik wil er iets aan doen", zegt hij. "Maar het was nu wel de eerste keer sinds we hier wonen - vier jaar - dat het zo erg was." Net als zijn buren, gelooft Xavier ook niet in een gracht als oplossing. "Het probleem zit volgens mij letterlijk dieper, want het water komt eigenlijk uit de grond. Hoe we het dan moeten aanpakken? Dat kan ik niet meteen zeggen. Eigenlijk moet een specialist zich over de zaak buigen."


De gemeente werd intussen ook op de hoogte gebracht. "Gelukkig zijn de betrokken partijen bereid om te overleggen", zegt Luc Gruson van de Heuvellandse Technische Dienst. Hij kwam samen met schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem poolshoogte nemen. "Het gaat hier om privéterrein, waardoor we zelf niet meteen initiatief kunnen nemen. Maar als gemeente zijn we zeker bereid om te helpen."