"Ooit open ik dorpscafé in Dranouter"

STERRENCHEF KOBE DESRAMAULTS BLIKT TERUG IN NIEUW BOEK

Topchef Kobe Desramaults bladert in zijn nieuwe boek.
Wannes Nimmegeers Topchef Kobe Desramaults bladert in zijn nieuwe boek.
Zijn nieuwe zaak in Gent mag na een half jaar al pronken met een Michelinster, toch is Kobe Desramaults zijn roots in de Westhoek niet vergeten. In een pas verschenen boek blikt hij terug op zijn afscheid van sterrenrestaurant 'In De Wulf'. "Ik zie mezelf in de toekomst wel een dorpscafé openen in Dranouter."

17,5 op 20 in de Gault&Millau en een eerste ster van Michelin voor Chambre Séparée. Het mag duidelijk zijn: het gaat het culinaire godenkind uit de Westhoek voor de wind in Gent. Toch zit Dranouter nog steeds in zijn hart. Dat bewijst het vuistdikke lees- en kijkboek 'Kobe Desramaults', dat zopas gepubliceerd werd. Drie jaar geleden zaten Desramaults en uitgeverij Kannibaal voor het eerst rond de tafel. "We wilden samen een boek maken over 'In de Wulf', maar later besliste ik om daar te stoppen en zo werd het een verhaal over het afscheid van Dranouter en mijn nieuwe start in Gent", doet Kobe zijn verhaal. In het boek staan prachtige foto's, zoals een mistig landschap in Dranouter, de laatste shift bij 'In de Wulf' en de topchef zelf die door zijn personeel in de vijver wordt gegooid na de laatste service.

Het boek zit vol met mooie anekdotes en prachtige foto's.
Wannes Nimmegeers Het boek zit vol met mooie anekdotes en prachtige foto's.

Elke dag anders koken

In een interview met Rik Van Puymbroeck spaart Desramaults de lof voor zijn bakermat niet. "Ik voel de seizoenen meer in Dranouter. Elke dag verandert er iets. Zo kook je elke dag anders. En het geruis van de natuur geeft me een gevoel van leven. Na de service rijd ik 's nachts nog liefst een uur terug naar Dranouter." Maar Desramaults schept ook duidelijkheid over het feit waarom hij een half jaar geleden dan toch van nul begon in Gent. "Elke dag opnieuw wil ik de euforie blijven voelen van het creëren van iets nieuws. Rusteloosheid is de kern van mijn leven." Het verklaart meteen ook waarom het geen echt kookboek is geworden. "Echte recepten zal je in dit boek niet vinden, wel de ingrediënten en verhalen rond het ontstaan van een veertigtal gerechten. Ik schrijf nu eenmaal zelf nooit recepten neer. Mijn recepten evolueren voortdurend, volgens de vrijheid van het moment."

Topchef Kobe Desramaults bladert in zijn nieuwe boek.
Wannes Nimmegeers Topchef Kobe Desramaults bladert in zijn nieuwe boek.

Oude hoeve

Ondanks zijn prille succesverhaal in Gent sluit Desramaults niet uit dat hij ooit terugkeert met een nieuwe zaak in de Westhoek. Over drie jaar eindigt sowieso het verhaal van Chambre Séparée. De topchef kocht een oude hoeve in Dranouter waar hij met zijn gezin woont. "Ik zie mezelf er wel een moestuin aanleggen en een soort dorpscafé inrichten in de toekomst. Uitbreiden hoeft niet meer voor mij."


Kobe Desramaults is uitgegeven bij Kannibaal. Het boek met werk van fotografen Stefaan Temmerman, Sarah Vitale en Piet De Kersgieter kost 59 euro.