"Je blijft voor altijd mijn grote broer"

VRIENDEN EN FAMILIE NEMEN MET STAANDE OVATIE EN EREHAAG AFSCHEID VAN JORN (20)

Met een staande ovatie. Zo hebben zo'n tweeduizend aanwezigen zaterdagmiddag in Wijtschate (Heuvelland) afscheid genomen van Jorn Bertier (20). De jongeman kwam maandagavond om het leven bij een verkeersongeval in Voormezele (Ieper). Voor de afscheidsplechtigheid kleurde de Sint-Medarduskerk paars-wit en groen-wit, de kleuren van zijn favoriete voetbalploeg RSC Anderlecht en zijn eigen voetbalploeg GS Voormezele.

De kerk in het centrum van Wijtschate was veel te klein voor alle vrienden, familieleden, kennissen, collega's en ploeggenoten van Jorn Bertier. Het plein voor de kerk stond ruim een halfuur voor de start al eivol. Dankzij een groot scherm en een geluidsinstallatie kon iedereen ook buiten de plechtigheid volgen. Honderden mensen deden dat ook, zelfs al moesten ze daarvoor de snijdende koude wind trotseren. Ze zagen hoe de kist van Jorn, getooid met zijn voetbaltruitjes, naar voor werd gedragen door zijn ploeggenoten van GS Voormezele.

De afscheidsplechtigheid zelf stond bol van de aangrijpende en emotionele getuigenissen. "Dit is de zwartste pagina uit de geschiedenis van GS Voormezele", klonk het bij trainer Pedro Nolf. "Voetbal was je leven. Je was het grootste talent waar ik ooit mee gewerkt heb. Je had ook de 'sérieux' gevonden om er volledig voor te gaan. Samen hadden we een project. Maar bovenal was je een lieve, warme jongeman, een verademing in deze maatschappij, zonder vijanden. Je rugnummer 10 zal niemand anders meer dragen."

Jorn hechtte veel belang aan familie, vrienden, voetbal en zijn job bij Colruyt Ieper. "Je was zo levenslustig en joviaal", klonk het bij een nichtje. "We zullen je als een tattoo op ons hart blijven meedragen."

Gouden engel

Tijdens de begrafenis mochten ook de vrienden van Jorn, zijn 'moaten' of 'copains', niet ontbreken. Ze herinnerden zich zijn eeuwige glimlach, zijn grappige oneliners en zijn onnavolgbare stoten, grappen en grollen. "Berre, voor jou geen 'soulier d'or', maar je bent nu een ange d'or, een gouden engel."

Het meest aangrijpende moment kwam er toen broer Timon (19) en vader Frank nog het laatste afscheidswoord namen. "'Waarom?' en 'Waar ben je nu?' zijn de enige twee vragen die ik me maar blijf stellen", aldus Timon. "Je was zo trots dat je enkele weken geleden tegen mij had gewonnen in de wedstrijd tegen RW Hollebeke. Ik kondigde een revanche aan, maar die zal er niet komen. Ik vergeet het beeld van jou in je auto nooit meer. En dat op een weg die je dagelijks nam. Je had nauwelijks een schrammetje en toch was je er niet meer. Daarvoor was de klap te hard. Je blijft voor altijd mijn grote broer."

"Je zou eens moeten zien hoeveel volk hier is, alleen maar voor jou", sloot vader Frank af. "Je zou niet één, maar tien centimeter gegroeid zijn. We zijn trots op jou, ook al zijn we kapot van verdriet." Tijdens de offergang kregen alle aanwezigen naast een gedachtenisprentje ook een kaarsje in een paars-wit of groen-wit potje mee. Op het kaarsje stond een foto van Jorn en de spreuk 'Time heals all wounds', die ook op een tattoo op zijn lichaam prijkte.

'You'll never walk alone' galmde door de kerk toen de kist tussen een erehaag van GS Voormezele naar buiten werd gebracht, een laatste kippenvelmoment van een beklijvende begrafenisplechtigheid, die in goede banen werd geleid door uitvaartcentrum Leo uit Ieper.

De spelers van GS Voormezele vormen een erehaag wanneer de kist van Jorn de kerk wordt uitgedragen.
Eric Flamand De spelers van GS Voormezele vormen een erehaag wanneer de kist van Jorn de kerk wordt uitgedragen.
Het bidprentje van de verongelukte Jorn Bertier.
Lieven Samyn Het bidprentje van de verongelukte Jorn Bertier.
Ook buiten de kerk stond veel volk. "Je zou eens moeten zien hoeveel mensen hier zijn, alleen maar voor jou. Je zou niet één, maar tien centimeter groeien", zei Frank, de papa van Jorn.
Eric Flamand Ook buiten de kerk stond veel volk. "Je zou eens moeten zien hoeveel mensen hier zijn, alleen maar voor jou. Je zou niet één, maar tien centimeter groeien", zei Frank, de papa van Jorn.
De ouders van Jorn, Heidi en Frank, en zijn kleine broer Rune zoeken troost bij elkaar.
Eric Flamand De ouders van Jorn, Heidi en Frank, en zijn kleine broer Rune zoeken troost bij elkaar.