"Ik zal me zeker afvragen: 'waar ben ik toch aan begonnen?'"

THIJS LEROY LOOPT 250 KILOMETER DOOR PATAGONIË VOOR BEDNET

Thijs Leroy tijdens een training in Zwitserland, waar hij werkt voor Intersoc.
RV, bron: Walter De Clerck Thijs Leroy tijdens een training in Zwitserland, waar hij werkt voor Intersoc.
DRANOUTER/IEPER - Thijs Leroy (30) uit Dranouter telt volop af: tussen 12 en 18 november neemt hij in Argentinië deel aan een 250 kilometer lange ultraloop. Tijdens de 'RacingThePlanet: Patagonia 2017' wil de man geld inzamelen voor vzw Bednet. "Mijn doel is de wedstrijd uitlopen, hoewel ik mijzelf wellicht een paar keer zal afvragen waar ik aan begonnen ben."

"Ik ben pas vier jaar geleden met lopen begonnen. Daarvoor was ik eerder een 'papzakje'. Ondertussen schreef ik twee marathons en een zware trailrun op mijn naam." Thijs Leroy vertelt het niet zonder trots, en toch. "Het was tijd voor een nieuwe uitdaging." Thijs dacht er eerst aan om aan de Marathon Des Sables, de ultraloop in Marokko, deel te nemen. "Maar ik kan niet goed tegen de warmte en daarom ging ik op zoek naar iets anders." De dertiger zette daarop zijn zinnen op 'RacingThePlanet: Patagonia 2017', een 250 kilometer lange loop door dat prachtige gebied in Zuid-Amerika. Er staan viermaal 40 kilometer, eenmaal 80 kilometer en eenmaal 10 kilometer op het programma. De etappe van 80 kilometer wordt over anderhalve dag gespreid.


"Daarop hebben we nog een halve dag rust voor de laatste 10 kilometer aanvatten", zegt Thijs. "Het zal vooral mentaal erg zwaar worden. De echte toplopers die meedoen, weten perfect met wat ze bezig zijn. Maar voor mensen zoals ik, die voor het eerst deelnemen, wordt het toch wat zoeken. Je kan de eerste 40 kilometer als eerste over de finish komen, maar als je daardoor de volgende dag niet meer uit de startblokken geraakt, mag je er al een kruis over maken." Aan zijn voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen. Thijs begon een jaar geleden met trainen en liet zich begeleiden door Running and More, een sportmedisch testcenter in Brugge. "Die mensen hebben conditietesten afgenomen en me trainingsschema's gegeven. Op die manier kon ik heel gericht oefenen en ook voldoende rust inbouwen, wat heel belangrijk is."

Thijs met zijn rugzak en zijn mascotte: een 'knuffelkat', een verwijzing naar Ieper Kattenstad.
Eric Flamand Thijs met zijn rugzak en zijn mascotte: een 'knuffelkat', een verwijzing naar Ieper Kattenstad.

Zware rugzak

Wat de race extra zwaar maakt, is dat de deelnemers hun materiaal zelf moeten meezeulen. "De organisatie voorziet warm en koud water en een slaapplaats. Er zijn bij aankomst telkens een medische tent en een mediatent, waar je een blog kan bijhouden of een mail versturen. Van die voorziening kan je evenwel maar een kwartier per dag gebruik maken. Slaapzak, kledij en voedsel voor een volledige week moet je zelf dragen. Er zijn nog enkele verplichtingen. Je moet bijvoorbeeld een slaapzak met een comfortzone van 0 graden bijhebben. De nachttemperaturen zijn daar tussen 2 en 7 graden en stel dat je slaapzak daar niet tegen bestand is, raak je onderkoeld. Ook qua voeding staat er een minimumhoeveelheid op, maar met 2.000 kilocalorieën is dat wel heel echt minimum. Ze raden daarom aan 300 kilocalorieën meer mee te nemen per dag. We lopen met een rugzak tussen 10 en 12 kilo, wat nogal wat aanpassing vergde. Ik ben bij de aanvang van de trainingen al meteen met een rugzak beginnen lopen."

Mountainbike

Thijs trainde vaak in Zwitserland, waar hij werkt voor Intersoc, de vakantieorganisatie van de Christelijke Multualiteit. "Dat ik daar kon trainen, was wel een voordeel, je zit er immers ongeveer op dezelfde hoogte als in Argentinië." Nog een enorm voordeel: de steun van zijn partner die in Ieper woont. "Mijn vriendin kocht zelfs een elektrische mountainbike om met mij mee te fietsen tijdens de laatste trainingssessies. Ze heeft mij wel gezegd dat ik na de wedstrijd even tijd voor haar zal moeten maken, wat wel begrijpelijk is. Ik heb het afgelopen jaar niets anders gedaan dan lopen, lopen en nog eens lopen."


Thijs verbindt zijn onderneming aan een goed doel: Bednet, de vzw die internetonderwijs organiseert voor zieke kinderen. "We hebben dat gekozen, omdat je met een relatief klein bedrag toch veel mensen kan helpen."


De race van Thijs Leroy is te volgen op www.4deserts.com/blogs/.