"Eindelijk kunnen we toeristen weer behoorlijk ontvangen"

NIEUW BEZOEKERSCENTRUM OPENT VANAVOND DE DEUREN

Op de eerste verdieping is er een expo rond WOI in Heuvelland. Hier: het leven aan het front.
Eric Flamand Op de eerste verdieping is er een expo rond WOI in Heuvelland. Hier: het leven aan het front.
Het nieuwe toeristische bezoekerscentrum in de oude pastorie opent vanavond de deuren. Gisteren was het nog een race tegen de klok om alles klaar te krijgen. "Maar eindelijk kunnen we de toeristen weer behoorlijk ontvangen", zegt schepen Etienne Cloet (N-VA).

Het wordt een belangrijk toeristisch jaar voor Heuvelland, vooral door de herdenking van 100 jaar Mijnenslag op 7 juni. Het heeft niet veel gescheeld, maar het nieuwe bezoekerscentrum is op tijd klaar. De oude pastorie kreeg een gloednieuwe aanbouw en twee permanente tentoonstellingen moeten de bezoekers naar Heuvelland lokken. "Het belangrijkste is dat we de toeristen weer op een behoorlijke manier kunnen ontvangen", zegt schepen van Toerisme Etienne Cloet (N-VA). "Op het gelijkvloers stellen we 'het' heuvelland voor. Al onze sterke punten worden daar getoond, zoals het provinciaal domein, de wandelroutes en fietsroutes en onze logies. Op de eerste verdieping is er een permanente tentoonstelling rond Heuvelland in de Eerste Wereldoorlog. Op de bovenverdieping is er dan weer een expo rond de Mijnenslag."

Kunstenaar Rik Ryon uit Proven maakte deze beelden met vondsten uit de Eerste Wereldoorlog.
Eric Flamand Kunstenaar Rik Ryon uit Proven maakte deze beelden met vondsten uit de Eerste Wereldoorlog.

OC in kerk

De schepen is tevreden dat alles afgewerkt is geraakt. "De werken duurden ongeveer twee jaar, een beetje langer dan voorzien. Het is niet anders. We zijn wel binnen het voorziene budget van 1,2 miljoen euro gebleven. Af en toen kostte er iets meer dan verwacht, maar dan schrapten we wat anders." Ondertussen zijn er plannen voor de hele site. "Het gaat over het oude gemeentehuis, ontmoetingscentrum De Gaper, de tekenacademie en de kerk en het kerkhof. We willen de hele site herzien. Momenteel is er een studiecentrum aan een voorstel aan het werken. De bedoeling is dat we het ontmoetingscentrum in de kerk onderbrengen."


De kerk zelf is voorlopig nog niet ontwijd. "In heel Heuvelland hebben we in totaal acht kerken. We bekijken nu hoeveel kerken in aanmerking komen voor een herbestemming." In de kerk van Kemmel zijn er geen misvieringen meer, maar morgen is er bijvoorbeeld wel nog een begrafenis. "Een huwelijk kan er ook nog", aldus de schepen.

Eric Flamand

Feestweekend

Het bezoekerscentrum wordt vanavond officieel geopend. Dit weekend staan er tal van activiteiten op het programma. Zo is er morgen doorlopend vanaf 13.30 uur een fotozoektocht waarbij de deelnemers moeten gebruik maken van hun smartphone. Er komt een poppentheater en om 15 uur start de verhalentocht 'Over de Kemmelberg'. Ook zondag staat er een zoektocht en een wandeltocht op het programma. Om 16.30 uur komt Margriet Hermans getuigen over haar ervaringen in het tv-programma 'Terug naar eigen land'.

De gevel van de oude pastorie ziet er helemaal anders uit.
Eric Flamand De gevel van de oude pastorie ziet er helemaal anders uit.
Eric Flamand