Zolder is zijn baron (98) kwijt

HENRI DE VILLENFAGNE DE VOGELSANCK ZETTE GEMEENTE OP INTERNATIONALE KAART

Baron Henri de Villefagne de Vogelsanck met zijn vrouw, gravin Louise-Marie de Lichtervelde.
Foto Borgerhoff Baron Henri de Villefagne de Vogelsanck met zijn vrouw, gravin Louise-Marie de Lichtervelde.
Zondag is baron Henri de Villenfagne de Vogelsanck (98) overleden. De dood van zijn vrouw, gravin Louise-Marie de Lichtervelde, in 2013 is hij nooit te boven gekomen. De lokale bevolking kende hem vooral als lokaal politicus. Zo was hij gedurende 11 jaar burgemeester van Zolder. Daarnaast was hij ook één van de stichters van het circuit van Zolder, dat de gemeente internationale uitstraling gaf.

De baron leefde jongste jaren teruggetrokken in zijn imposant kasteel, te zien in de verte vanaf de Vogelsancklaan richting Zonhoven-Hasselt. Het domein van 450 hectare was normaal niet toegankelijk, maar er werd wel eens een uitzondering gemaakt voor de buren. Henri groeide ook op in het kasteel, nadat zijn ouders in 1916, in volle oorlogstijd, op de vlucht sloegen vanuit Saint-Gervais-la-Forêt in Frankrijk. De baron zou tijdens Wereldoorlog II in dienst treden als oorlogspiloot bij de luchtmacht.


Zijn voorouders waren in 1741 eigenaar geworden van het kasteel, met de kasteelboerderij en het domein. "De baron maakte deel uit van een oud adellijk geslacht", weet onze zegsman, die hem erg goed gekend heeft, maar liever anoniem blijft. "Bijna 275 jaar woont de familie er nu al. De baron heeft steeds geweigerd het kasteel te laten klasseren: hij onderhield het domein met eigen middelen, hoeveel het ook kostte. Het is erg goed bewaard gebleven. De baron zei altijd: "Laten klasseren is veel te ingewikkeld. Als er een dakpan scheef ligt, duurt het vier jaar voor ze weer recht ligt."

Lokaal politicus

De plaatselijke bevolking kende de baron vooral van zijn carrière als lokaal politicus. Zijn vader en grootvader zaten ook in politiek. "Van '53 tot '64 was de baron burgemeester van Zolder", weet huidig burgemeester Mario Borremans, die hem enkele malen ontmoette. "Nadien verzeilde hij twee legislaturen in de oppositie. Na de fusie werd de baron schepen van Toerisme, tot hij in '82 een einde maakte aan zijn politieke loopbaan. Vooral voor het toerisme zette hij zich in. De baron was de oprichter van het VVV. Hij werd aangesteld tot ere-voorzitter-stichter van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. Daarnaast was hij één van de stichters van het circuit van Zolder, dat de gemeente internationale uitstraling gaf. Daarvoor kreeg hij een uitzonderlijk ereteken van de regering: het 'gouden ereteken voor toeristische verdienste'. Verder spande hij zich in om de kluis van Bolderberg te laten restaureren."

Nooit verrijkt

Hoewel hij van adel was, stond de baron open voor iedereen. "Hij kende wel zijn plaats, maar deed nooit uit de hoogte", verzekert onze zegsman. "De baron was lang voorzitter van de Limburgse adel, vertegenwoordiger van de Limburgse adel aan het Hof in Brussel en had als titel 'Baron van het Heilige Roomse Rijk'. Nooit heeft hij zich verrijkt: hij had het domein kunnen verkavelen, maar dat deed hij niet." Memorabel was de viering van zijn platina huwelijk in februari 2011. Op het feest waren 120 familieleden aanwezig. De baron had acht kinderen, van wie er nog zeven in leven zijn, veertig kleinkinderen en honderd achterkleinkinderen. Die kwamen jaarlijks samen in het kasteel op tweede kerstdag. Na de dood van zijn vrouw in 2013 ging het bergaf. De baron voelde zich eenzaam, maar geestelijk bleef hij actief. Zijn oudste zoon Claude kwam bij hem wonen, met zijn vrouw Isabelle. Het koppel zal er ook blijven wonen met hun kinderen en het kasteel blijft in handen van de familie." De uitvaartplechtigheid heeft plaats nu zaterdag 20 juni om 10.30 uur in de kerk van Zolder-centrum.