Zes maanden rijverbod voor dronken vrouw die met kinderen op achterbank man op Vespa doodrijdt

Een beeld van het ongeval
Toon Royackers Een beeld van het ongeval
Een 42-jarige vrouw uit Eigenbrakel is veroordeeld tot een rijverbod van zes maanden nadat ze op 6 mei 2018 de 44-jarige Devid Cools uit Olmen doodreed. De vrouw had een zestal glazen champagne gedronken. Ze herinnert zich niets meer van het ongeval.

Die bewuste zomerdag genoten zowel beklaagde als slachtoffer apart van een stralende dag. Zij ging naar een communiefeest, hij maakte een ritje op de Vespa met twee vrienden. Op de eerste twee brommers zaten een man met een kind en een vrouw met een kind. Devid zat alleen op de derde brommer. De drie waren vrienden en collega’s bij Tessenderlo Chemie. Rond 18.30 uur vertrok de vrouw op het communiefeest omdat ze zich niet zo lekker voelde. Het noodlot bracht hen vervolgens samen.

Het ongeval gebeurde aan de Westlaan in Heusden-Zolder. Aan een snelheid van iets boven 70 kilometer per uur kwam het bij het uitgaan van een bocht tot een botsing. De brommer van Devid slingerde in de berm. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar kon niet meer worden gered. De bestuurster kwam in de berm terecht en werd met verwondingen afgevoerd. Ze legde een positieve ademtest af. In haar wagen zaten ook haar twee kindjes, voor hen kwam slachtofferhulp ter plaatse.

De procureur benadrukte tijdens de behandeling dat Devid met zijn scooter niets verkeerd deed. “Het was een warme dag en mogelijk zorgde de alcohol ervoor dat de vrouw trager reageerde met het ongeval tot gevolg. Ze neemt ook geneesmiddelen en was niet meer in staat om te rijden.”

Door hel gegaan

Aan de kant van de burgerlijke partij zaten de vriendin van Devid en de moeder van zijn kinderen. Zij onderstreepten welke ravage de gebeurtenis heeft aangericht. “We zijn door een hel gegaan. Nog steeds dragen we de gevolgen van de feiten.”

Volgens hun advocaat Bart Vosters was deze zaak een voorbeeld van waarom nultolerantie moet worden ingevoerd: “Na één glas kon ze minder gemakkelijk een volgende weigeren. Beklaagde is een tengere vrouw, ik kan me niet van de indruk ontdoen dat die glazen een impact hebben gehad op haar rijgedrag.”

Naast het rijverbod krijgt de vrouw een celstraf met uitstel van zes maanden en een boete van 2.000 euro. Ze moet opnieuw proeven afleggen voor het behalen van haar rijbewijs en is aan de nabestaanden 15.000 euro provisioneel verschuldigd.
98 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maud hallett

  levenslang rijverbod is beter van toepassing, wat een slecht voorbeeld voor haar kinderen

 • luc caels

  Geneesmiddelen samen met wat champagne, geeft een mix van onoplettend en vertraagd reactie vermogen. Dat is nog iets anders dan dronken.

 • cindy moens

  Een ongeluk is een ongeluk en daar kan niemand aan doen, maar deze vrouw was wel dronken en maakt het verhaal héél anders en dan nog met kinderen in haar wagen. Wat een klasse justitie hier in Belgie.

 • Erwin Erwin Mulder

  Ja Mieke,maar dat is nu éénmaal het risico dat je loopt en niet nadenkt vooraleer dronken achter het stuur te kruipen . De familie van het slachtoffer heeft ook niet gevraagd om hun leven naar de haaien zien te gaan door een onverantwoordelijke chauffeur. ERWIN DE MULDER

 • Jos Vercammen

  Deze dame heeft zich schuldig gemaakt aan een zware fout, rijden onder invloed en een dodelijk ongeval veroorzaken. Sorry maar een "moordenaar" kan en mag je haar niet noemen. Ze had niet de intentie om die man te doden en ze had evenmin dat ongeval niet vooraf gepland. Zij is schuldig aan onvrijwillige doodslag met de verzwarende omstandigheid om in dronken toestand een motorvoertuig te besturen.