Vijftien dure fietsen weg bij spectaculaire ramkraak: “Buit schommelt tussen 100.000 en 150.000 euro”

De daders gingen driest te werk.
MMM De daders gingen driest te werk.
Dieven hebben zwaar toegeslagen bij fietsenwinkel Bike Inn aan de Meylandtlaan. Ze sloegen een groot venster in en gingen met vijftien dure fietsen aan de haal. De bewakingsbeelden tonen hoe driest de vier gemaskerde daders te werk gingen.

Het was rond 3 uur in de nacht van maandag op dinsdag dat uitbater Dirk Verherstraeten een melding kreeg op zijn alarmsysteem. Hij kon via camerabeelden volgen hoe twee mannen met een bijl inhakten op een venster naast de beveiligde deur. Twee andere kompanen houden even de wacht, maar zodra de vensters vernield zijn, stormen ze naar binnen.

In nog geen twee minuten tijd slagen ze er in om vijftien fietsen te stelen. Een buurtbewoner die ook getuige was, verwittigde intussen de politie maar nog voor die ter plaatse waren, sloeg het duo al op de vlucht.

Oranje bestelwagen

“De buit is stevig. In totaal gaat het om zo’n vijftien fietsen, de totale buit schommelt tussen de 100.000 en 150.000 euro”, zucht Verherstraeten. “Een overbuur die wakker werd van het geklop op het glas, heeft een oranje camionette gezien. Nadat de vier hun ding gedaan hadden, is één van hen met de bestelwagen weggereden. De drie anderen hebben het op een lopen gezet en zijn iets verder in de straat in een vluchtauto gesprongen.”

De daders gingen driest te werk.
MMM De daders gingen driest te werk.

Dat de ramkraak goed was voorbereid, is duidelijk. “Je ziet dat aan hoe ze op het glas kloppen, die hebben dat nog al gedaan. Ze werken in een cirkel en waren bijzonder snel. Wellicht zijn ze recent nog in de winkel geweest, maar op de camerabeelden van de laatste weken zien we niet meteen verdachte dingen.”

Derde keer

Bike Inn heeft twee vestigingen en bouwt aan een derde in Berlaar. “In Herentals maakten we het al twee keer mee. Dit keer kozen ze wellicht Heusden-Zolder door de ligging bij de autostrade. Ik ben verzekerd tot een bepaald bedrag, maar ga helaas vele duizenden euro’s zélf moeten bijschieten. Dat weet ik nu al.”

De totale schade wordt geschat tussen de 100.000 en 150.000 euro. “Er stond een fiets klaar voor een klant, een prachtexemplaar van 12.000 euro. Ook die hebben ze meegenomen. Je ziet ze op de beelden ook doelbewust naar de duurste fietsen lopen. Ze wisten wat ze meenamen.”

Veel fietsen liggen op de grond.
MMM Veel fietsen liggen op de grond.

Dirk is overtuigd dat de fietsen in Oost-Europa zullen terechtkomen. “Natuurlijk hebben alle fietsen een serienummer, maar in de Benelux gaan we die niet zien opduiken. Twee jaar geleden vonden we nog via het internet een eerder gestolen fiets terug. Die kostte toen 6.000 euro en dook plots op een site op in Oekraïne aan de helft van de prijs. Toen de politie er op sprong, ging de site offline en hoorden we daar nooit meer iets van.”

De uitbater heeft naar eigen zeggen al genoeg maatregelen genomen. “Ze gaan nu nieuw glas zetten met een éxtra beschermlaag. Maar we hebben de deur al verstevigd, extra camera’s én licht gehangen, maar die mannen trekken zich daar niets van aan. Ik ben ten einde raad, maar we moeten verder."  

De winkel is voor een deel leeggehaald.
MMM De winkel is voor een deel leeggehaald.
De daders gingen driest te werk.
MMM De daders gingen driest te werk.
De fietsen werden één voor één naar buiten gedragen.
MMM De fietsen werden één voor één naar buiten gedragen.